Δημοψήφισμα για την παραμονή στην ΕΕ θα διεξάγει η Βρετανία

Δημοψήφισμα για την παραμονή στην ΕΕ θα διεξάγει η Βρετανία

39
Δημοψήφισμα για την παραμονή στην ΕΕ θα διεξάγει η Βρετανία

Φωτό:ΑΠΕ (FACUNDO ARRIZABALAGA)

Επιβεβαιώθηκαν οι φήμες για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά τη διάρκεια επίσημου λόγου που εκφώνησε η βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η Βασίλισσα, στην καθιερωμένη εκφώνηση του λόγου της κατά το State Opening of Parliament, που σηματοδοτεί εθιμοτυπικά το νέο κοινοβουλευτικό έτος, παρουσία των τριών σωμάτων του κράτους (the Sovereign, the House of Lords and the House of Commons), εντός των επόμενων δύο ετών θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα σχετικά με το αν θέλουν οι Βρετανοί πολίτες να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή να αποχωρήσουν.

Όπως αναφέρουν διεθνή δημοσιεύματα, η ερώτηση που θα τεθεί στο βρετανικό λαό θα είναι η εξής: “Θα πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ;”

Ο πρόσφατα επανεκλεγείς πρωθυπουργός της χώρας, David Cameron, έχει δηλώσει την πρόθεσή του να επανεξετάσει συλλήβδην τη σχέση της χώρας του με την ΕΕ, ειδικά σε ότι αφορά καίριους τομείς όπως η μετανάστευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το εμπόριο. Στόχος του Βρετανού πρωθυπουργού είναι να διαπραγματευτεί εκ νέου την ιδιότητα μέλους της Βρετανίας στην Ένωση, με σαφώς ευνοϊκότερους όρους, προσηλωμένος στην παραδοσιακή προτίμηση της χώρας του για μια χαλαρή, οικονομικής φύσεως σχέση με τα υπόλοιπα κράτη στο πλαίσιο της ΕΕ, που δεν θα άπτεται ζωτικών τομέων της πολιτικής ζωής, όπως η οικονομία και η εξωτερική πολιτική.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής του, ο Κάμερον ξεκίνησε διήμερη περιοδεία, κατά την οποία θα συναντηθεί με ηγέτες ευρωπαϊκών κρατών προκειμένου να λάβει τη στήριξή τους. Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να τονίσει ότι θα υποστηρίξει το “ΝΑΙ” για παραμονή στην ΕΕ, μόνο σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες ευδοκιμήσουν, διαφορετικά δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο, ακόμη και να στηρίξει ανοικτά την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.