Η πολιτική των ΗΠΑ σχετικά με πλοία ξένης σημαίας

Η πολιτική των ΗΠΑ σχετικά με πλοία ξένης σημαίας

181
Η πολιτική των ΗΠΑ σχετικά με πλοία ξένης σημαίας

Την Τρίτη 19 Μαΐου 2015, η εταιρεία-Μέλος Chandris (Hellas) Inc. φιλοξένησε στο ξενοδοχείο Metropolitan μια ακόμη πρωτοβουλία της συνεργασίας HELMEPA – Αμερικανικής Ακτοφυλακής (USCG). Περισσότεροι από 140 εκπρόσωποι ναυτιλιακών εταιρειών παρακολούθησαν μια εκτενή περιγραφή της πολιτικής που αφορά πλοία ξένης σημαίας στις ΗΠΑ. Ομιλητής ήταν ο Rear Admiral Paul F. Thomas, Assistant Commandant for Prevention Policy της USCG, υπεύθυνος των τομέων Επιθεωρήσεων και Συμμόρφωσης, Συστημάτων Θαλάσσιων Μεταφορών και Εμπορικών Κανονισμών και Προτύπων και εξειδικευμένος σε θέματα ασφάλειας-security.

Παρουσιάζοντας τον Αμερικανό φιλοξενούμενο, ο πρόεδρος Δρ Ιωάννης Κούστας, αναφέρθηκε στη συνεργασία HELMEPA-USCG, που συμβάλλει διαχρονικά στην αλληλοκατανόηση, τον ουσιαστικό διάλογο αλλά και τη συνειδητή εφαρμογή των απαιτήσεων περιβαλλοντικής προστασίας και ασφάλειας από τα μέλη της HELMEPA όταν βρίσκονται στην περιοχή ευθύνης της Αμερικανικής Ακτοφυλακής.

Ο Αμερικανός προσκεκλημένος αρχίζοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στην ευθύνη της Ακτοφυλακής να διαμορφώνει και να εξελίσσει το κανονιστικό και εφαρμοστικό πλαίσιο ελέγχου εμπορικών πλοίων στις περιοχές της αρμοδιότητάς της. Βασική προσπάθειά της είναι να εξισορροπεί τρεις κυρίαρχες και συχνά αντίρροπες τάσεις της σύγχρονης ναυτιλίας, την αύξηση μεταφορικής ικανότητας, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και τη διαρκώς αυξανόμενη πολυπλοκότητα. Συνεχίζοντας, ο Ναύαρχος Thomas παρουσίασε τα πιο πρόσφατα στοιχεία των επιθεωρήσεων πλοίων ξένης σημαίας στις ΗΠΑ, κάνοντας ειδική μνεία στο πρόγραμμα Qualship 21. Ανέπτυξε κύριες εξελίξεις κανονισμών όπως για την εφαρμογή του ορίου 0,1% περιεκτικότητας καυσίμων σε θείο στην ECA Βορείου Αμερικής από την αρχή του 2015, το θαλάσσιο έρμα, την ενεργειακή απόδοση, την ασφάλεια ηλεκτρονικών δικτύων-Cyber Security και τη χρήση LNG ως καυσίμου, που ενίσχυσαν το ενδιαφέρον όπως έδειξε το πλήθος των ερωτήσεων και οι συζητήσεις που ακολούθησαν.

Ο πρόεδρος της HELMEPA ευχαρίστησε το Ναύαρχο Thomas επιδίδοντάς του το θυρεό της Ένωσης.

Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση που παρέθεσε η Chandris (Hellas) Inc.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.