Εν μέσω επίπονων αποφάσεων για τη χώρα μας ο δείκτης BDI σπάει...

Εν μέσω επίπονων αποφάσεων για τη χώρα μας ο δείκτης BDI σπάει το φράγμα των 600 μονάδων

386
Εν μέσω επίπονων αποφάσεων για τη χώρα μας ο δείκτης BDI σπάει το φράγμα των 600 μονάδων

Φωτό:ΑΠΕ (STEPHEN MORRISON)

Toυ Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com. SA

Σε κατάσταση πραγματικής ασφυξίας έχει εισέλθει η Ελληνική οικονομία καθώς δεν αποτελεί μυστικό ότι για να μπορέσει να ανταπεξέλθει η χώρα στις έως τώρα δανειακές της υποχρεώσεις, ουσιαστικά κήρυξε εσωτερική στάση πληρωμών.

Το πρόβλημα τώρα εστιάζεται στο ότι δεν υπάρχουν πια άλλες πηγές από το εσωτερικό για να καλυφθούν οι επόμενες υποχρεώσεις της Ελλάδας προς τους δανειστές, κάνοντας όλο και πιο επιτακτική την ανάγκη για την επίτευξη μίας συμφωνίας ώστε να ανοίξει η χρηματοδότηση και να αποφευχθεί ο κίνδυνος της χρεωκοπίας. Tην ίδια στιγμή όμως η Ελλάδα όλο αυτό το διάστημα εκμηδένισε την όποια διαπραγματευτική «ισχύ» ενδεχομένως να είχε.

Λογικά έως το τέλος του μήνα θα επέλθει μία συμφωνία, έστω και βραχυπρόθεσμη, ώστε να μην υποπέσει η Ελλάδα σε αθέτηση/αδυναμία πληρωμών αλλά η βάσανος των διαπραγματεύσεων και των συνολικών αποφάσεων θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες και όπως όλα δείχνουν με επίπονες αποφάσεις για τη χώρα μας.

Προς αποφυγή οποιαδήποτε παρεξήγησης, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι πολλάκις στο παρελθόν κάναμε αναφορά στην έννοια των Econopolitics, τη δογματική επιμονή της Γερμανίας στην επιβολή της λιτότητας, την εφαρμογή κάποιων λανθασμένων μέτρων, μεταξύ άλλων, αλλά αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν πρόφαση ή δικαιολογία για άρνηση υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς η άρνηση αυτή στο τέλος καταλήγει σε επιβολή επίπονων μέτρων και έλλειψη εμπιστοσύνης από τις αγορές.

Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, η Ευρωζώνη δείχνει να συμπεριφέρεται καλύτερα από άλλες μεγάλες οικονομίες καθώς κατά μέσο όρο αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,4% το 1ο τρίμηνο, ξεπερνώντας τα δεδομένα της Βρετανίας και των ΗΠΑ που αναπτύχθηκαν κατά 0,2%, ενώ οι προβλέψεις για το σύνολο του έτους τοποθετούνται στο 1,6%.  Αναλυτικότερα, το 1ο τρίμηνο η Γαλλία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,6%, τον ισχυρότερο ρυθμό της διετίας και τις καταναλωτικές δαπάνες να αυξάνονται κατά 1,6%. Αντίστοιχα η Ιταλία αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό της τετραετίας, κατά 0,3% και είναι η πρώτη φορά που το ΑΕΠ της πέρασε σε θετικό πρόσημο από το 3ο τρίμηνο του 2013.  Στην Ισπανία, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,9%, σηματοδοτώντας υψηλό 7 ετών και την καλύτερη επίδοση σε όλη την Ευρωζώνη και εν κατακλείδι με εξαίρεση την Ελλάδα που λόγω της «αβεβαιότητας» υπέστη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,2%, όλες οι χώρες που βρέθηκαν οι βρίσκονται σε «πρόγραμμα» είχαν θετικές τριμηνιαίες επιδόσεις.  Γεγονός είναι πάντως πως τα θετικά αυτά στοιχεία δεν γίνονται γρήγορα αντιληπτά από την πραγματική οικονομία, ιδιαίτερα σε χώρες με υψηλά ποσοστά ανεργίας όπως στην Ιταλία και στην Γαλλία που ανέρχονται στο 13% και 11% αντίστοιχα, αλλά σίγουρα είναι βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Στις ΗΠΑ, ο διοικητής της FED του Σικάγο, Charles Evans, πρόσφατα δήλωσε πως η ποσοτική σύσφιγξη δεν πρέπει να γίνει βιαστικά καθώς χρειάζονται περεταίρω και πιο πειστικές ενδείξεις για τον πληθωρισμό, εκτιμώντας πως ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό δεν θα επιτευχθεί τουλάχιστον έως το 2018 ,συνιστώντας στάση αναμονής και αύξηση των επιτοκίων το 2016.

Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε κατά 5,9% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση και 0,57% σε μηνιαία βάση, ενώ οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 10% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, επιβραδύνοντας οριακά από την 10,2% αύξηση του Μαρτίου.  Το ποσό των $ 50 δισ. σχεδιάζει να επενδύσει η Κίνα στη Βραζιλία και σύμφωνα με πηγές θα κατασκευασθεί σιδηρόδρομος που θα συνδέει την Ατλαντική Ακτή της Βραζιλίας με την Ειρηνική Ακτή του Περού, προκειμένου να μειωθεί το κόστος εξαγωγών προς την Κίνα, ενώ θα χρηματοδοτήσει κοινοπραξία για την παραγωγή χάλυβα και θα επενδύσει στους τομείς της ενέργειας, των λιμένων και των σιδηροδρόμων.

Την Παρασκευή 15 Μαΐου, 2015, ο BDΙ έκλεισε στις 634 μονάδες ενώ οι επιμέρους δείκτες και ο μέσος όρος των ημερησίων εσόδων κυμάνθηκαν ως εξής: BCI στις 954 μονάδες με $ 6,946 την ημέρα, BPI στις 579 μονάδες στα $ 4,630 την ημέρα, BSI στις 628 μονάδες στα $ 6,566 την ημέρα και BHSI στις 327 μονάδες, στα $ 4,832 την ημέρα.

Το «θετικό» γεγονός στην πορεία του δείκτη, είναι ότι ύστερα από αρκετά μεγάλο διάστημα, ουσιαστικά από τα τέλη Ιανουαρίου, κατάφερε και έσπασε το ισχυρότατο σημείο αντίδρασης των 600 μονάδων ελπίζοντας ότι τουλάχιστον από εδώ και στο εξής θα κινηθεί σε υψηλότερα χαμηλά επίπεδα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.