Νέα επίθεση εναντίον πλοίου από το Ιράν

Νέα επίθεση εναντίον πλοίου από το Ιράν

104
Νέα επίθεση εναντίον πλοίου από το Ιράν

Νέα, αδικαιολόγητη επίθεση εναντίον εμπορικού πλοίου από το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν έλαβε χώρα πρόσφατα, καθώς η ένταση στην ευρύτερη περιοχή κλιμακώνεται με γοργούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ειδησεογραφικό Πρακτορείο Reuters, πέντε πλοία του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού προσπάθησαν να παρεμποδίσουν τον πλου του τάνκερ “Alpine Eternity”, ενώ βρισκόταν σε διεθνή ύδατα και στη συνέχεια άνοιξαν πυρ εναντίον του πλοίου.

Όπως ανέφερε η πλοιοκτήτρια εταιρεία, το υπό σημαία Σιγκαπούρης πλοίο κατάφερε να διαφύγει χωρίς να υποστεί ζημιές και στη συνέχεια προσέγγισε ασφαλώς το λιμένα του Jebel Ali, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τα 23 μέλη του πληρώματος δεν τραυματίσθηκαν.

Ανώνυμες πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης αναφέρουν πως η κίνηση του Ιράν έναντι του πλοίου σχετίζεται με οικονομικές αξιώσεις, καθώς το Ιράν θεωρεί το πλοίο υπεύθυνο για ζημιές που είχε προκαλέσει στις 22 Μαρτίου 2015 σε ιρανική πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου.

Από την πλευρά της, η Maritime and Port Authority της Σιγκαπούρης απαίτησε από την ιρανική κυβέρνηση τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με το συμβάν, τονίζοντας την ανησυχία της για την επανάληψη παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, όπου το Ιράν επιχειρεί να διευθετήσει νομικά και οικονομικά ζητήματα προχωρώντας σε μονομερείς επιθετικές ενέργειες έναντι εμπορικών πλοίων. Καθίσταται προφανές πως το Ιράν πραγματοποιεί επίδειξη ισχύος έναντι της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ, σε μια ζωτική για την παγκόσμια ναυσιπλοΐα περιοχή, με πράξεις που αντιβαίνουν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, προκαλώντας σημαντική ανησυχία στη ναυτιλιακή κοινότητα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.