Etihad Airways: Σειρά κρατικών επιδοτήσεων για τους τρεις μεγαλύτερους αερομεταφορείς των ΗΠΑ

Etihad Airways: Σειρά κρατικών επιδοτήσεων για τους τρεις μεγαλύτερους αερομεταφορείς των ΗΠΑ

49
Etihad Airways: Σειρά κρατικών επιδοτήσεων για τους τρεις μεγαλύτερους αερομεταφορείς των ΗΠΑ

Έρευνα για λογαριασμό της Etihad Airways, τον εθνικό αερομεταφορέα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αποκαλύπτει μια σειρά από επιδοτήσεις και παραχωρήσεις που έλαβαν οι τρεις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ, η Delta Air Lines, η United Airlines και η American Airlines Group, καθώς και άλλες αεροπορικές εταιρείες με τις οποίες έχουν συγχωνευθεί.

Οι προαναφερθείσες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ έχουν λάβει παροχές ύψους $71,480,000,000, τα περισσότερα από τα $ 70 δισεκατομμύρια από το 2000 και έπειτα, επιτρέποντας κατά αυτό τον τρόπο στις τρεις αυτές εταιρείες να μεταβούν από το χείλος της χρεοκοπίας σε ηγέτες της βιομηχανίας, με κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων έκαστη.

Πέρυσι, οι τρεις μεγάλοι αερομεταφορείς των ΗΠΑ παρήγαν συνολικά καθαρά κέρδη ύψους $ 8.970.000.000, που ισοδυναμεί με το 45% των κερδών ($19,9 δις) της παγκόσμιας αεροπορικής βιομηχανίας το 2014. Η τάση αυτή συνεχίστηκε και το 2015, με όλες τις τρεις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ να ανακοινώνουν υψηλά καθαρά κέρδη για το πρώτο τρίμηνο.

Η διεθνής συμβουλευτική εταιρία The Risk Advisory Group, που διεξήγαγε την έρευνα για λογαριασμό της Etihad Airways,  διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των παροχών που έλαβαν οι εταιρίες Delta, United και American, προήλθαν από την αναδιάρθρωση του Κεφαλαίου 11 του αμερικανικού Ομοσπονδιακού Κώδικα Πτώχευσης, αποδίδοντας τους τουλάχιστον 35,46 US $ δισ., και επιπλέον διασώσεις από το Κυβερνητικό Συνταξιοδοτικό Ταμείο των ΗΠΑ, ύψους $29.400 εκατομμυρίων.

Η Etihad Airways έχει επανειλημμένα αρνηθεί τους ισχυρισμούς από τις Delta Air Lines, United Airlines και American Airlines ότι έλαβε επιδοτήσεις, και έχει δηλώσει δημοσίως ότι έλαβε μετοχές και δάνεια μετόχων από τον μοναδικό της μέτοχο, την κυβέρνηση του Αμπού Ντάμπι, το μεγαλύτερο εμιράτο και πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Μετά τη δημοσιοποίηση των ευρημάτων από τη συμβουλευτική εταιρεία κινδύνου (The Risk Advisory Group), ο γενικός σύμβουλος και γραμματέας της Etihad Airways, Jim Callaghan, δήλωσε σχετικά: «Δεν αμφισβητούμε τη νομιμότητα των πλεονεκτημάτων που παρέχονται στους αερομεταφορείς των ΗΠΑ από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τα δικαστήρια πτώχευσης. Εμείς απλά επιθυμούμε να επισημάνουμε το γεγονός ότι οι αερομεταφορείς των ΗΠΑ έχουν επωφεληθεί και συνεχίζουν να επωφελούνται από ένα εξαιρετικά ευνοϊκό νομικό καθεστώς, όπως είναι η προστασία πτώχευσης και οι συνταξιοδοτικές εγγυήσεις, απαλλαγές από ορισμένους φόρους, και διάφορες άλλες παροχές. Τα οφέλη αυτά, τα οποία είναι γενικά διαθέσιμα μόνο για τους αερομεταφορείς των ΗΠΑ, έχουν δημιουργήσει μια σημαντικά διαστρεβλωμένη αγορά στην οποία οι αερομεταφορείς, όπως η Etihad Airways, πρέπει να είναι ανταγωνιστικοί.»

Ο κ. Callaghan είπε ότι τα αριθμητικά στοιχεία που προέκυψαν από τη συμβουλευτική εταιρεία κινδύνου ήταν συντηρητικά, ποσοτικά και αξιόπιστα και προήλθαν από δημόσια αρχεία και δηλώσεις.

Ο κ. Callaghan αναφέρθηκε σε μία συνέντευξη του 2011, η οποία δημοσιεύθηκε από το Εθνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο της Αμερικής, στην οποία ο πρώην αντιπρόεδρος της Continental Airlines, Pete Garcia, φέρεται να είπε: «Πτώχευση, ιδίως για τον κλάδο των αερομεταφορών, είναι απλά ένας τρόπος για να αναχρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις. Είναι μια οικονομική κίνηση που τις κρατάει στον επιχειρηματικό κλάδο και τους δίνει χρόνο να επαναδιαπραγματευτούν με τους δανειστές τους.»

Η συμβουλευτική εταιρεία κινδύνου (The Risk Advisory Group) προσδιόρισε τους μεγαλύτερους δικαιούχους του κεφαλαίου 11 της αναδιάρθρωσης και διάσωσης από το Pension Benefit Guaranty Corporation ως:

United Airlines, με συνδυασμένα οφέλη που εκτιμώνται στα US $44,4 δις,
Delta Air Lines με συνδυασμένα οφέλη που εκτιμώνται στα US$15,02 δις, και
American Airlines με συνδυασμένα οφέλη που εκτιμώνται στα US$12,05 δις.

Από τα στοιχεία αυτά:

Η United πέτυχε μία φορά ανακούφιση πτώχευσης χρέους ύψους $26 δις και παροχή εξόδου συντάξεων ύψους  $16,8 δις,
Η Delta Air Lines πέτυχε ανακούφιση πτώχευσης χρέους ύψους $7,9 δις και παροχή εξόδου συντάξεων ύψους $4,55 δις, και
Η American Airlines πέτυχε ανακούφιση πτώχευσης χρέους ύψους $1,56 δις, και παροχή εξόδου συντάξεων ύψους $8,08 δις.

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν τα οφέλη της αναδιάρθρωσης και διάσωσης που επιτυγχάνονται από άλλες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ, δεδομένου ότι απορροφήθηκαν από την Delta Air Lines, τη United Airlines και την American Airlines.

Ο κ. Callaghan δήλωσε ότι οι τρέχουσες απαιτήσεις των United Airlines, Delta Air Lines και American Airlines που είχαν υποστεί ζημία από την Etihad Airways ήταν αβάσιμες, και αποτελούσαν μια προσπάθεια να εμποδίσουν τον υψηλότερης ποιότητας ανταγωνισμό.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη τυχόν βλάβης που να προκλήθηκε από την Etihad Airways σε οποιαδήποτε από τις τρεις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ», δήλωσε ο κ. Callaghan.

«Η πολιτική των Ανοικτών Ουρανών της Αμερικής προσφέρει περισσότερες επιλογές και καλύτερες υπηρεσίες για τα εκατομμύρια των καταναλωτών, μεγαλύτερη πρόσβαση των αεροπορικών εταιρειών προς και από την Αμερική, και κέρδη ρεκόρ για τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ. Είναι καιρός να επικεντρωθεί στο πραγματικό ζήτημα εδώ -ότι δηλαδή η πολιτική των Ανοικτών Ουρανών προσφέρει τα οφέλη για τα οποία είχε σχεδιαστεί, και ότι όλοι είναι νικητές».

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.