Άρση του καμποτάζ στο Μεξικό

Άρση του καμποτάζ στο Μεξικό

95
Άρση του καμποτάζ στο Μεξικό

Σε σημαντικές αλλαγές στη νομοθεσία που αφορά τις ναυτιλιακές δραστηριότητες προχώρησε πρόσφατα το Μεξικό, προκαλώντας το ενδιαφέρον της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Ειδικότερα, οι νέοι κανονισμοί υπό τον Maritime Law 2006, που τέθηκαν σε ισχύ στις 4 Μαρτίου 2015, επηρεάζουν ολόκληρο το φάσμα των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, όπως τη θαλάσσια ασφάλιση, τα κριτήρια εγγραφής στο νηολόγιο της χώρας, τις επιθεωρήσεις, τις ναυπηγήσεις, το θαλάσσιο περιβάλλον, τη ναυτική εκπαίδευση, τον τουρισμό κ.α.

Βαρύνουσας σημασίας είναι η ρύθμιση σχετικά με την άρση του καμποτάζ, η οποία προήλθε κυρίως ως αποτέλεσμα των υπεράκτιων δραστηριοτήτων εξόρυξης πετρελαίου που λαμβάνουν χώρα στα χωρικά ύδατα του Μεξικού.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, πλοία που είναι εγγεγραμμένα σε ξένα νηολόγια θα μπορούν να πραγματοποιούν δρομολόγια από και προς τα λιμάνια της χώρας με βάση προκαθορισμένα κριτήρια και υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Προσωρινές τριμηνιαίες άδειες θα δίνονται σε πλοία ξένης σημαίας, με δυνατότητα επέκτασης έως και δύο έτη για την εκτέλεση δρομολογίων στο εσωτερικό του Μεξικού. Ωστόσο, μετά το πέρας της διετίας, το πλοίο θα πρέπει να εγγράφεται στο νηολόγιο του Μεξικού.

Σημειώνεται πως η εν λόγω άδεια δεν είναι απαραίτητη για παροχή τουριστικών υπηρεσιών, για εργασίες συντήρησης και κατασκευής λιμενικών υποδομών και βυθοκόρηση. Ακόμη, για πλοία ειδικών τεχνικών προδιαγραφών δεν θα απαιτείται έκδοση ειδικής άδειας.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στον αρμόδιο φορέα Merchant Marine Direction καταθέτοντας τα απαραίτητα πιστοποιητικά σχετικά με τη νομική υπόσταση της εταιρείας, την ασφάλιση και το πλήρωμα του πλοίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.