Στις 20 Μαΐου τα Ναυτικά Χρονικά γιορτάζουν το ελληνικό ναυτιλιακό παράδειγμα

Στις 20 Μαΐου τα Ναυτικά Χρονικά γιορτάζουν το ελληνικό ναυτιλιακό παράδειγμα

899
Στις 20 Μαΐου τα Ναυτικά Χρονικά γιορτάζουν το ελληνικό ναυτιλιακό παράδειγμα

Με αφορμή τους εορτασμούς για την ημέρα ελληνικού εμπορικού ναυτικού, που θα κορυφωθούν στις 22 Μαΐου 2015, οι εκδότες και οι συνεργάτες των Ναυτικών Χρονικών, και το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, διοργανώνουν εκδήλωση- ημερίδα, με θέμα:

“Το ελληνικό παράδειγμα: Ηγετικές μορφές του ελληνικού εφοπλισμού από τον 19ο αιώνα έως σήμερα.”

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν ερευνητές με γνωστικά αντικείμενα τη σύγχρονη ναυτιλιακή ιστορία, τους θεσμικούς φορείς της ναυτιλίας αλλά και των μορφών ηγεσίας της. Οι 7 εισηγητές- ερευνητές θα αναφερθούν στα παραδείγματα 7 προσωπικοτήτων που διαμόρφωσαν την ελληνική ναυτιλία τα τελευταία 130 χρόνια και την κληρονομιά τους που παραμένει ζωντανή μέχρι σήμερα.

Οι ομιλίες θα διαρθρωθούν σε δύο μέρη: η πρώτη ενότητα, υπό τον τίτλο “Από τα ατμόπλοια στα Liberties”, θα περιλαμβάνει εισηγήσεις από την κ.Κατερίνα Γαλάνη, την κ.Ελένη Μπενέκη και τον κ.Σταύρο Μιχαηλίδη, οι οποίοι θα αναφερθούν μεταξύ άλλων στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα του Λονδίνου το 19ο αιώνα, και στις ηγετικές προσωπικότητες των πλοιοκτητών και επιχειρηματιών Λεωνίδα Εμπειρίκου και Σταύρου Λιβανού.

Στη δεύτερη ενότητα, θα πραγματοποιηθεί ενδελεχής αναφορά της μετεξέλιξης από τα οικογενειακά δίκτυα στη διεθνή κυριαρχία της ελληνικής ναυτιλίας. Οι εισηγητές, Δήμητρα Καρδακάρη, Αλκιβιάδης Κοτσαύτης, Ηλίας Μπίσιας και Τζελίνα Χαρλαύτη θα εξετάσουν μερικές από τις σημαντικότερες ελληνικές ναυτιλιακές οικογένειες και τους συνεργάτες τους, κατά την πορεία γιγάντωσης και ποιοτικής ανέλιξης της ελληνικής ναυτιλίας.

Η κ.Ειρήνη Νταιφά, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού στον Δήμο Πειραιά, θα προλογίσει την εκδήλωση και ο δρ.Θάνος Πάλλης, αν. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Επιστημονικός Υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος “ΕΠΙΛΕΓΩ ΝΑΥΤΙΛΙΑ” θα συντονίζει τη συζήτηση.

Η ημερίδα είναι ανοικτή για το κοινό, στο πλαίσιο προώθησης του διαλόγου σχετικά με τα θέματα διατήρησης της ελληνικής ναυτιλιακής μας παράδοσης. Οι ομιλίες των εισηγητών θα φιλοξενηθούν σε ειδική έκδοση των Ναυτικών Χρονικών η οποία θα διανεμηθεί σε όλους τους σπουδαστές ΑΕΝ και φοιτητές ναυτιλιακών ΑΕΙ της χώρας με σκοπό την εμβάθυνση τους στους συντελεστές αλλά και στις συνιστώσες που οδήγησαν την ελληνική ναυτιλία στο δρόμο προς την κορυφή.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Μαΐου 2015, 18.00-20.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, 2ας Μεραρχίας 36 και Ακτής Μουτσοπούλου στον Πειραιά.

                               Χορηγοί και Υποστηρικτές της Εκδήλωσης-Ειδικής Έκδοσης

Layout 1

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.