Το Πάνθεον τιμά τις ιστορικές προσωπικότητες της ελληνικής ναυτιλίας

Το Πάνθεον τιμά τις ιστορικές προσωπικότητες της ελληνικής ναυτιλίας

518
Το Πάνθεον τιμά τις ιστορικές προσωπικότητες της ελληνικής ναυτιλίας

Περισσότεροι από 650 διακεκριμένοι καλεσμένοι παρευρέθησαν στο ετήσιο δείπνο του Πανθέου της ελληνικής ναυτιλίας, τιμώντας τις ιστορικές προσωπικότητες του κλάδου.

Οι κορυφαίες στιγμές του δείπνου συμπεριέλαβαν τις ανακοινώσεις των εισακτέων στο Πάνθεον για το 2014, Γιάννη Ν. Γουλανδρή και Άλκιμου Γ. Γράτσου, όπως ψηφίστηκαν από τα μέλη της Ακαδημίας του Πανθέου της ελληνικής ναυτιλίας, καθώς επίσης και στιγμιότυπα από την εκδήλωση σε ανάμνηση των άλλων 20 εισακτέων, που ψηφίστηκαν τις προηγούμενες χρονιές.

Αναφορικά με τους δύο νέους εισακτέους, ο Γιάννης Ν. Γουλανδρής (1923-2011) υπήρξε βασικός συντελεστής στην ίδρυση του ομίλου N.J. Goulandris, ο οποίος ήταν μεταξύ των πρώτων μεγάλων ελληνικών ναυτιλιακών εταιριών που παρήγγειλαν δεξαμενόπλοια στην Ιαπωνία. Ο Γουλανδρής μνημονεύεται ως άνθρωπος που ήταν μπροστά από την εποχή του. Το 1969, ηγήθηκε του αποκτήματος της οικογένειας των ναυπηγείων του Νεωρίου στη Σύρο, δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Επίσης, κατασκεύασε ίσως το πρώτο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο, το Enfield 8000.

Ο Άλκιμος Γράτσος (1907-1987) είχε την μακρότερη θητεία ως πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, θέτοντας τις βάσεις για το σημερινό ρόλο του θεσμού. Επίσης υπηρέτησε για 12 χρόνια ως αντιπρόεδρος στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Μαζί με τον πρόεδρο της Ένωσης, τον Στρατή Ανδρεάδη, εργάστηκαν με στόχο να δημιουργήσουν το νομικό πλαίσιο για μία διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία στην Ελλάδα. Παράλληλα με τη ναυτιλία, επένδυσε σε επιχειρήσεις στην ξηρά, συνεισφέροντας έτι περαιτέρω στην ελληνική οικονομία.

Στην υποστήριξη της εκδήλωσης από το ναυτιλιακό χώρο ηγήθηκαν μεταξύ άλλων οι ABS, Clarksons Platou και Liberian Registry.

Τέλος, ο φιλανθρωπικός οργανισμός Hellenic Hope, παρέλαβε μέρος των εσόδων της βραδιάς ως συνεισφορά στην εργασία του υποστήριξης παιδιών στην Ελλάδα που πλήττονται εξ αιτίας της κρίσης σε θέματα σίτισης, υγείας και εκπαίδευσης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.