Το λιμάνι του Πειραιά γίνεται το Μάιο το κέντρο της Ευρώπης

Το λιμάνι του Πειραιά γίνεται το Μάιο το κέντρο της Ευρώπης

201
Το λιμάνι του Πειραιά γίνεται το Μάιο το κέντρο της Ευρώπης

Συνέντευξη Τύπου σχετικά με το επερχόμενο ετήσιο συνέδριο του Οργανισμού Λιμένων Ευρώπης (ESPO) που θα πραγματοποιηθεί στον Πειραιά στις 20-22 Μαΐου 2015, παραχώρησε η διοίκηση του ΟΛΠ Α.Ε.

Το θέμα του συνεδρίου της ESPO 2015 είναι: “Χωρίς λιμάνια δεν έχουμε ενέργεια, χωρίς ενέργεια δεν έχουμε λιμάνια”. Όπως τόνισε ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης: “η Ε.Ε. εισάγει για ενέργεια το 90% του αργού πετρελαίου και το 66% του φυσικού αερίου της”. Με δεδομένο ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έθεσε ως στόχους: (α) την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη βελτίωση της απόδοσής τους, (β) τη χρήση LNG στα πλοία, (γ) τους νέους προσανατολισμούς προμήθειας φυσικού αερίου, (δ) τα θέματα περιορισμού στις εκπομπές άνθρακα κ.λ.π. και με δεδομένο ότι το 40% όλων των προϊόντων ενέργειας διακινούνται μέσω λιμένων, το θέμα του Συνεδρίου ESPO 2015 λαμβάνει ιδιαίτερη σημασία για τον προβληματισμό και τις λύσεις που στα επόμενα χρόνια θα συζητηθούν και θα αποφασισθούν”.

Για τα θέματα αυτά θα τοποθετηθούν στο συνέδριο η Επίτροπος Μεταφορών της Ε.Ε. Violeta Bulc, ο πρόεδρος της ESPO Santiago Garcia Mila ο πρόεδρος της ΕΛΙΜΕ κ. Γιώργος Ανωμερίτης, εκπρόσωποι της UNCTAD (ΟHE), εκπρόσωποι διεθνών φορέων και οργανισμών και εκπρόσωποι από 147 και πλέον λιμένες, μεταξύ των οποίων το Ρότερνταμ, η Αμβέρσα, το Αμβούργο, η Γένοβα, η Μασσαλία, η Βαρκελώνη, το Άμστερνταμ, το Όσλο, η Χάβρη, το Ελσίνκι, η Τσιβιταβέκια (Ρώμη) κ.α. Ακόμη, στο συνέδριο θα συμμετάσχουν πανεπιστήμια, οργανισμοί λιμένων (Βρετανίας, Βαλτικής, Πορτογαλίας, Κύπρου, Δανίας, κ.α.), φορείς (MedCruise) και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Energy, DG Move) και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΟΛΠ Α.Ε. κ. Σταύρος Χατζάκος, ο οποίος εκπροσωπεί τον ΟΛΠ Α.Ε. στην ESPO, “ο ΟΛΠ συμμετέχει στην ESPO από την ίδρυση της το 1993 και είναι ιδιαίτερη χαρά, για πρώτη φορά, να υποδεχόμαστε το κορυφαίο αυτό γεγονός της λιμενικής βιομηχανίας στον Πειραιά. Ταυτόχρονα, στα πλαίσια των επιτροπών της ESPO συμμετέχουμε μαζί με την ΕΛΙΜΕ τα τελευταία χρόνια ενεργά, παίρνοντας μέρος σε όλες τις συζητήσεις για το νέο κανονισμό, τη διαμόρφωση των διευρωπαϊκών δικτύων και τα θέματα διαμόρφωσης πολιτικών περιβάλλοντος, ανταγωνισμού και διαφάνειας. Υπενθυμίζουμε ότι η ESPO έχει ανακηρύξει τον Πειραιά ECOPORT (οικολογικό λιμάνι) με πιστοποίηση των Lloyd’s. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι στο συνέδριο μεταξύ άλλων θα λάβει μέρος και ο ευρωβουλευτής Knut Fleckenstein, ο οποίος είναι ο εισηγητής εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου για το νέο κανονισμό”.

Τα θέματα του Συνεδρίου διαχωρίζονται σε τέσσερις ενότητες:

Πρώτη Ενότητα: Το μεταβαλλόμενο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα: οι επιπτώσεις για την Ευρώπη και τους λιμένες της.

Δεύτερη Ενότητα: Νέο ενεργειακό μίγμα στις μεταφορές: οι επιπτώσεις για τους ευρωπαϊκούς λιμένες.

Τρίτη Ενότητα: Η Ευρωπαϊκή ατζέντα απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα και

Τέταρτη Ενότητα: Συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Πολιτική.

Ως επόμενο λιμάνι για το συνέδριο του 2016 έχει επιλεγεί το Λιμάνι του Δουβλίνου (Ιρλανδία).

Όπως τόνισε κλείνοντας ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης: “Το λιμάνι του Πειραιά γίνεται το Μάιο το κέντρο της Ευρώπης. Με δύο κορυφαία γεγονότα, όπως το συνέδριο της ESPO 2015 και τον εορτασμό της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Ναυτιλίας», η διαμόρφωση της ναυτιλιακής και της λιμενικής πολιτικής της Ευρώπης περνάει από τη χώρα μας, το λιμάνι του Πειραιά και τον ΟΛΠ Α.Ε., που είχε τις σχετικές πρωτοβουλίες”.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 4.5.2015

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.