“Πράσινο φώς” από το ITLOS για την εξόρυξη πετρελαίου στη Γκάνα

“Πράσινο φώς” από το ITLOS για την εξόρυξη πετρελαίου στη Γκάνα

134
“Πράσινο φώς” από το ITLOS για την εξόρυξη πετρελαίου στη Γκάνα

Το “πράσινο φως” για την εξόρυξη πετρελαίου στη διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή της Γκάνα έδωσε το International Tribunal for the Law of the Sea, σύμφωνα με το Διεθνές Ειδησεογραφικό Πρακτορείο Reuters.

Ειδικότερα, η Γκάνα βρίσκεται σε διαμάχη σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα με τη γειτονική Ακτή Ελεφαντοστού, η οποία είχε ζητήσει από το δικαστήριο να “παγώσει” τις δραστηριότητες εξόρυξης μέχρι να εκδοθεί η τελεσίδικη απόφαση. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα και επέτρεψε στην Γκάνα και τη βρετανική εταιρεία Tullow να προχωρήσουν στην εξόρυξη στο οικόπεδο “TEN”. Παρόλα αυτά, το δικαστήριο απαγόρευσε να πραγματοποιηθούν νέες εξορύξεις πετρελαίου στη διαφιλονικούμενη περιοχή.

Το δικαστήριο ανέφερε πως η Ακτή Ελεφαντοστού δεν παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η εξόρυξη στο οικόπεδο Tweneboa, Enyenra and Ntomme (TEN) θα προκαλούσε προβλήματα στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Η επένδυση ύψους 4.9 δις δολαρίων είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Γκάνα, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να σημειώσει πτώση της τάξεως του 3.9% για το 2015.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.