Συνεχίζεται η απογοητευτική πορεία του BDI

Συνεχίζεται η απογοητευτική πορεία του BDI

279
Συνεχίζεται η απογοητευτική πορεία του BDI

Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com. S.A.

Δεν θα ήταν υπερβολή να παρομοιάσουμε την Ελλάδα με «σάκο του μποξ» καθώς μέρα με τη μέρα αυξάνονται τα χτυπήματα που δέχεται από το σύνολο της Ευρώπης και όχι μόνο, λόγω της καθυστέρησης/άρνησης στην ανεύρεση μία λύσης, το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα την με γεωμετρική πρόοδο επιδείνωση της πραγματικής οικονομίας στη χώρα μας, τη στιγμή που η οικονομία της Ευρωζώνης δείχνει να εισέρχεται σε θετικό momentum δυσχαιρένοντας ολοένα και περισσότερο την «διαπραγματευτική μας ισχύ».

Σε πρόσφατο οικονομικό φόρουμ η Καγκελάριος της Γερμανίας υποστήριξε την άποψη ότι η Γερμανία θα συνεχίζει να πιέζει για δημοσιονομική πειθαρχία και οικονομικές μεταρρυθμίσεις παρά τις διεθνείς πιέσεις για το αντίθετο, χρησιμοποιώντας το επιτυχημένο παράδειγμα της Ιρλανδίας. Εμείς να προσθέσουμε την Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρο, ενώ η κα. Μέρκελ επισήμανε τον κίνδυνο που υπάρχει για χαλάρωση των μεταρρυθμίσεων λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και του QE. Σε καμία περίπτωση δεν υπονοούμε ότι η πραγματική οικονομία στις προαναφερόμενες χώρες είναι σε υγιή επίπεδα, αλλά έχουν αρχίσει και βαδίζουν σε θετική τροχιά χωρίς να είναι αποκλεισμένες από την Ευρωζώνη και τα οποιαδήποτε οικονομικά προγράμματα ανακοινώνει.

Υποχώρηση της ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας καταγράφηκε τον Απρίλιο στην Ευρωζώνη με το σύνθετο PMI να υποχωρεί στις 53,5 μονάδες καθώς οι επιμέρους PMI μεταποίησης και υπηρεσιών υποχώρησαν στις 51,9 και 53,7 μονάδες αντίστοιχα.

Η μείωση του σύνθετου PMI οφείλεται στα αδύναμα ποσοστά επέκτασης σε Γαλλία και Γερμανία τα οποία αντιστάθμισαν την επιτάχυνση της ανάπτυξης στις υπόλοιπες χώρες με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Αύγουστο του 2007.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Markit, Chris Williamson, υπάρχουν σημάδια αυξημένης αποφυγής ρίσκου μεταξύ των επιχειρήσεων και των πελατών τους, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις συνδέεται με την ανησυχία για την Ελλάδα, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τη ζήτηση και αποτρέπει τις εταιρείες από το να επενδύσουν στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με προβλέψεις του ΔΝΤ, η οικονομία διεθνώς θα αναπτυχθεί με 3,5% φέτος και για το 2016 αναβάθμισε οριακά στο 3,8% από 3,7% προηγουμένως.

Η έκθεση αναφέρει επίσης, ότι η άνοδος του δολαρίου θα στηρίξει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και στην Ιαπωνία, ενώ θα περιορίσει σε κάποιο βαθμό την ανάκαμψη στις ΗΠΑ.

Το ΔΝΤ μείωσε την ανάπτυξη των ΗΠΑ για φέτος στο 3,1% από 3,6% και για το 2016 στο 3,1% από 3,3%. Υψηλότερα αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για την Ευρωζώνη το 2015 στο 1,5% από 1,2% και για το 2016 στο 1,6% από 1,4%.

Για την Κίνα εκτιμά ότι η επιβράδυνση θα συνεχιστεί με την οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμό 6,8% φέτος και 6,3% το 2016, αρκετά κάτω από την Ινδία που θα αναπτυχθεί με 7,5%. Η Ιαπωνία θα αναπτυχθεί με 1% φέτος και 1,2% το 2016. Στην Κίνα, ένα αρνητικό μήνυμα προστέθηκε σε αυτά που αναφέραμε την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς ο δείκτης δραστηριοτήτων PMI της HSBC/Markit για τον κλάδο μεταποίησης υποχώρησε τον Απρίλιο στο 49,2 από 49,6 τον προηγούμενο μήνα. Η παραγωγή αυξήθηκε οριακά και οι συνολικές δραστηριότητες υποχώρησαν για 2ο συνεχόμενο μήνα τη στιγμή που οι σχετικά αδύναμες συνθήκες ζήτησης σηματοδοτούν ισχυρότερες αποπληθωριστικές πιέσεις.

Όπως όλα δείχνουν, αν και παρά τη μείωση των υποχρεωτικών αποθεμάτων για τις τράπεζες την προηγούμενη εβδομάδα από τη Λαϊκή Τράπεζα κατά 1%, λίαν συντόμως το Πεκίνο θα προβεί σε νέες κινήσεις χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, σε μία προσπάθεια τόνωσης της οικονομίας και της εγχώριας ζήτησης.

Ιδιαίτερα απογοητευτική συνεχίζει να είναι η πορεία του BDI, αν αναλογιστεί κανείς ότι από τις 2 Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα, δηλαδή σε διάστημα 3 μηνών, ο δείκτης δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τις 600 μονάδες.

Την Παρασκευή 24 Απριλίου, 2015, ο BDΙ έκλεισε στις 600 μονάδες ενώ οι επιμέρους δείκτες και ο μέσος όρος των ημερησίων εσόδων κυμάνθηκαν ως εξής: BCI στις 545 μονάδες με $ 4,579 την ημέρα, BPI στις 685 μονάδες στα $ 5,455 την ημέρα, BSI στις 624 μονάδες στα $ 6,522 την ημέρα και BHSI στις 348 μονάδες, στα $ 5,184 την ημέρα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.