Στο προσκήνιο η ασφάλεια των επιβατικών-οχηματαγωγών πλοίων

Στο προσκήνιο η ασφάλεια των επιβατικών-οχηματαγωγών πλοίων

53
Στο προσκήνιο η ασφάλεια των επιβατικών-οχηματαγωγών πλοίων

Φωτό:ΑΠΕ (JEON HEON-KYUN)

Σε μείζον ζήτημα της ναυσιπλοΐας έχει εξελιχθεί η ασφάλεια των επιβατικών-οχηματαγωγών πλοίων, όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, Koji Sekimizu.

Ειδικότερα, σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μανίλα με θέμα την ενίσχυση της ασφάλειας στα πλοία που μεταφέρουν επιβάτες σε εγχώρια δρομολόγια, υιοθετήθηκαν κατευθυντήριες οδηγίες με απώτερο σκοπό να εξαλειφθούν τα ατυχήματα που αφορούν στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Το κύριο μήνυμα του συνεδρίου ήταν ότι τα κριτήρια ασφαλείας που εφαρμόζονται για τη ναυσιπλοΐα στο εσωτερικό των κρατών θα πρέπει να εξομοιωθούν με εκείνα της διεθνούς ναυσιπλοΐας.

Την επιτακτική ανάγκη για τη θέσπιση αυστηρού θεσμικού πλαισίου σχετικά με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στις θαλάσσιες συνδέσεις των χωρών, τονίζουν τα δύο πρόσφατα τραγικά δυστυχήματα του Sewol και του Norman Atlantic. Όπως είναι γνωστό, το 2014 στη Ν. Κορέα, το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο Sewol που μετέφερε περισσότερους από 450 ανθρώπους, βυθίστηκε, προκαλώντας το θάνατο 300 ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων ήταν μαθητές. Το έτερο τραγικό δυστύχημα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδος-Ιταλίας, έλαβε χώρα το 2014, όταν το πλοίο Νόρμαν Ατλάντικ έπιασε φωτιά και παρασύρθηκε ακυβέρνητο από τους θυελλώδεις ανέμους, με αποτέλεσμα το θάνατο επιβατών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.