Οδηγίες των P&I Clubs σχετικά με την Υεμένη

Οδηγίες των P&I Clubs σχετικά με την Υεμένη

129
Οδηγίες των P&I Clubs σχετικά με την Υεμένη

Φωτό:ΑΠΕ-ΕΡΑ (MC3 ANTHONY N. HILKOWSKI / HANDOUT) 

Αναλυτικές οδηγίες αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Υεμένη εξέδωσαν οι αλληλοασφαλιστικοί οργανισμοί και οι θεσμικοί φορείς εκπροσώπησης του εφοπλισμού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Norwegian Shipowners Association, στο νοτιοδυτικό άκρο της Υεμένης οι αντάρτες φέρεται να έχουν καταλάβει στρατιωτική βάση η οποία ελέγχει τα στενά του Bab el-Mandeb, ενώ η παρουσία τους έχει επεκταθεί και στο νησί Perim, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στην Υεμένη και το Τζιμπουτί. Ο κίνδυνος για την παγκόσμια ναυτιλία είναι πλέον ορατός, καθώς τα Στενά των Δακρύων αποτελούν μια από τις πιο πολυσύχναστες διαδρομές του διεθνούς εμπορίου.

Η σύγκρουση έχει ήδη προκαλέσει σοβαρές διαταραχές στις δραστηριότητες στα λιμάνια του Aden, του Al Hudaydah, της Al Mokha και της Al Mukalla στην Υεμένη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο λιμάνι του Aden, πραγματοποιούνται ελάχιστες μεταφορές φορτίων πετρελαίου, ενώ λόγω έλλειψης λιμενεργατών έχουν σταματήσει όλες οι μεταφορές ξηρών φορτίων. Περαιτέρω, οποιοδήποτε πλοίο επιθυμεί να εισέλθει στα χωρικά ύδατα της Υεμένης ελέγχεται υποχρεωτικά από το συμμαχικό στόλο.

Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε από την απόφαση του Ιράν να στείλει πολεμικά πλοία ενώ από την πλευρά της η αιγυπτιακή κυβέρνηση έστειλε 4 πολεμικά πλοία ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στον Κόλπο του Άντεν.

Δεδομένων των συνθηκών, όσες εταιρείες διαχειρίζονται πλοία που βρίσκονται ή πλέουν κοντά στην περιοχή πρέπει να ενημερώνονται διαρκώς από τους αλληλοασφαλιστικούς οργανισμούς τους καθώς η κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή. Ειδικότερα, στα ναυλοσύμφωνα που αφορούν σε μεταφορές από και προς την Υεμένη αλλά και στις γύρω περιοχές, οι ρήτρες ασφαλίσεων σχετικά με τους πολέμους (war risks), τις συγκρούσεις, τον ορισμό ασφαλούς λιμένα, την αλλαγή πορείας κ.λπ. θα πρέπει να είναι σαφείς και να λαμβάνουν υπόψιν όλες τις νέες παραμέτρους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.