Λαθρεμπόριο στη γραμμή Χίου-Τσεσμέ;

Λαθρεμπόριο στη γραμμή Χίου-Τσεσμέ;

118
Λαθρεμπόριο στη γραμμή Χίου-Τσεσμέ;

Φωτό:ΑΠΕ-ΜΠΕ (ΓΙΩΤΑ ΚΟΡΜΠΑΚΗ)

Στην Εισαγγελία Χίου οδηγήθηκαν ο καπετάνιος και ένα μέλος του πληρώματος τουρκικού επιβατικού πλοίου που εκτελεί το δρομολόγιο Τσεσμέ – Χίος καθώς μετά από έλεγχο των τελωνειακών αρχών της Χίου το βράδυ της Τρίτης, εντοπίστηκαν 11 κούτες τσιγάρα, καπνός και καπνός χύμα, προϊόντα τα οποία ήταν αδήλωτα. Τα προαναφερθέντα προφανώς θα διοχετεύονταν στην αγορά ή σε κάποιον ενδιαφερόμενο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο κρατήθηκε και το εμπόρευμα κατασχέθηκε, ενώ τα δυο μέλη του τουρκικού πλοίου αναμένεται να δώσουν κατάθεση στην Εισαγγελία του νησιού, όπου και θα αποφασιστεί η προσωρινή κράτησή τους ή η επιβολή εγγύησης.

Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις, ο φόρος των προϊόντων που διακινήθηκαν παράνομα ανέρχεται σε περίπου 3.000 ευρώ.

Οι εμπορικές δραστηριότητες ανάμεσα στη νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και των παράκτιων περιοχών της Τουρκίας είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες, καθώς κάτοικοι των νησιών αλλά και των μικρασιατικών παραλίων περνάνε στην άλλη πλευρά του Αιγαίου για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους. Ειδικά, στις πόλεις της Τουρκίας, πολλοί Έλληνες καταφεύγουν για αγορές μεταξύ άλλων και προϊόντων καπνού, τα οποία είναι αφορολόγητα. Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ελλάδα, την τελευταία διετία, η αύξηση στη φορολογία των καπνικών προϊόντων έχει οδηγήσει σε εκτόξευση του λαθρεμπορίου τσιγάρων. Περαιτέρω, μόνο για το 2013, η χώρα γνώρισε τη μεγαλύτερη αύξηση (+ 26%) στην κατανάλωση λαθραίων και παραποιημένων τσιγάρων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.