Η ναυτιλιακή κοινότητα καλεί την ΕΕ να αντιμετωπίσει το ζήτημα της μετανάστευσης...

Η ναυτιλιακή κοινότητα καλεί την ΕΕ να αντιμετωπίσει το ζήτημα της μετανάστευσης στη Μεσόγειο

72
Η ναυτιλιακή κοινότητα καλεί την ΕΕ να αντιμετωπίσει το ζήτημα της μετανάστευσης στη Μεσόγειο

Φωτό:ΑΠΕ-ΜΠΕ (ΡΑΠΑΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ)

Η European Community Shipowners’ Associations (ECSA) καλοσώρισε την πρωτοβουλία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σύγκλιση έκτακτης συνόδου κορυφής σχετικά με την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στη Μεσόγειο.

Αναφορικά με το ζήτημα, ο Patrick Verhoeven, γενικός γραμματέας της ECSA, ανέφερε: “Τα πρόσφατα άνευ προηγουμένου τραγικά περιστατικά στη Μεσόγειο πρέπει να κινητοποιήσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες για να αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται στα ευρωπαϊκά θαλάσσια σύνορα”.

Περαιτέρω, η ναυτιλιακή κοινότητα αναγνωρίζει την ανάγκη εξάλειψης των βαθύτερων αιτιών της κρίσης που αναγκάζει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις χώρες τους ενώ παράλληλα τονίζει ότι θα πρέπει να χτυπηθούν οι εγκληματίες λαθρέμποροι. Πρωτίστως όμως, θα πρέπει άμεσα να ενισχυθούν οι πόροι για την έρευνα και διάσωση στη Μεσόγειο προκειμένου να αποφευχθούν νέες τραγωδίες, επεσήμανε ο κ.Verhoeven.

Ο κ. Peter Hinchliffe, γενικός γραμματέας του International Chamber of Shipping ανέφερε ότι παρά τις προσπάθειες των μεσογειακών κρατών να διαχειριστούν την κατάσταση, το φαινόμενο πλέον έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και θα πρέπει όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης να κινητοποιηθούν και να συνδράμουν τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο της FRONTEX.

Υπενθυμίζεται ότι στις επιχειρήσεις διάσωσης λαθρομεταναστών στη Μεσόγειο συνδράμουν τακτικά και εμπορικά πλοία, τα οποία υποχρεούνται με βάση τους διεθνείς κανονισμούς να προστατεύουν τη ζωή στη θάλασσα. Ενδεικτικά, για το 2014, 40.000 άνθρωποι στη Μεσόγειο διασώθηκαν από εμπορικά πλοία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.