Ανείπωτη τραγωδία με λαθρομετανάστες στη Μεσόγειο

Ανείπωτη τραγωδία με λαθρομετανάστες στη Μεσόγειο

68
Ανείπωτη τραγωδία με λαθρομετανάστες στη Μεσόγειο

Φωτό: ΑΠΕ (IVAN CONSIGLIO)

Μία ακόμη ανείπωτη τραγωδία έλαβε χώρα στη Μεσόγειο, όταν αλιευτικό σκάφος που μετέφερε εκατοντάδες ανθρώπους βυθίστηκε 60 μίλια ανοιχτά της Λιβύης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγνοούμενοι είναι πάνω από 700, αριθμός που εάν επιβεβαιωθεί, θα αποτελέσει το πιο μακάβριο ρεκόρ για τη Μεσόγειο. Οι ακτοφυλακές της Μάλτας και της Ιταλίας έχουν περισυλλέξει μέχρι στιγμής μόλις 50 επιζώντες και 24 σωρούς, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από 18 πλοία που συνδράμουν στις έρευνες.

Εν τω μεταξύ, οι τελευταίες πληροφορίες από την Κατάνια της Ιταλίας, όπου έχουν μεταφερθεί οι περίπου 50 επιζώντες του ναυαγίου, ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων στα 900, μεταξύ των οποίων 200 γυναίκες και περίπου 50 παιδιά. Σύμφωνα με τη συγκλονιστική μαρτυρία ενός από τους επιζώντες, οι δουλέμποροι είχαν κλειδώσει ανθρώπους στα αμπάρια, οι οποίοι δεν κατάφεραν να σωθούν όταν το πλοίο βυθίστηκε.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ηγέτες κρατών, μεταξύ των οποίων και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε συνεννόηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ζήτησαν έκτακτη σύγκλιση Συνόδου Κορυφής προκειμένου να ληφθούν αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινόμενου της λαθρομετανάστευσης στη Μεσόγειο. Ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Η τραγωδία στη Μεσόγειο είναι μια σκληρή υπενθύμιση ότι πρέπει να λάβουμε τολμηρές δράσεις για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης μεταναστευτικής κρίσης».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.