Ο εφιάλτης της επισιτιστικής κρίσης πλανάται πάνω από την Υεμένη

Ο εφιάλτης της επισιτιστικής κρίσης πλανάται πάνω από την Υεμένη

42
Ο εφιάλτης της επισιτιστικής κρίσης πλανάται πάνω από την Υεμένη

Φωτό:ΑΠΕ-ΕΡΑ (YAHYA ARHAB) 

Περισσότερα από 5 πλοία που μεταφέρουν πολύτιμα φορτία τροφίμων βρίσκονται αγκυροβολημένα έξω από τις ακτές της Υεμένης εν αναμονή της διεξαγωγής των υποχρεωτικών ελέγχων από την αραβική συμμαχία, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα Διεθνών Ειδησεογραφικών Πρακτορείων.

Καθώς η Υεμένη εισάγει το 90% των τροφίμων για των 25 εκ. πληθυσμό της, μεταξύ των οποίων απαραίτητα σιτηρά και ρύζι, η απαγόρευση εισόδου πλοίων κινδυνεύει να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην επισιτιστική ασφάλεια της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η Υεμένη ανακοίνωσε πρόσφατα την απαγόρευση εισόδου σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες της ενώ παράλληλα παραχώρησε το δικαίωμα ελέγχου των πλοίων για παράνομα φορτία όπλων στο συμμαχικό συνασπισμό αραβικών κρατών που συνδράμουν τις κυβερνητικές δυνάμεις εναντίον των ανταρτών Χούθι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εμπορικά πλοία αναγκάζονται να περιμένουν για μέρες έξω από τα χωρικά ύδατα της Υεμένης προκειμένου να περάσουν τους απαραίτητους ελέγχους και να εισέλθουν στα λιμάνια της χώρας. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του bulk carrier Lycavitos που μετέφερε 47.250 τόνους σιτηρών και παρέμεινε αγκυροβολημένο επί μία εβδομάδα ώσπου το αιγυπτιακό Πολεμικό Ναυτικό να εγκρίνει την είσοδο του στο λιμένα al-Saleef.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.