Ιστορική συνάντηση Ομπάμα-Κάστρο

Ιστορική συνάντηση Ομπάμα-Κάστρο

44
Ιστορική συνάντηση Ομπάμα-Κάστρο

Φωτό: ΑΠΕ-ΕΡΑ (ESTUDIOS REVOLUCION/CUBADEBATE)

Σε μια ιστορικής σημασίας συνάντηση προχώρησαν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Κουβανός ηγέτης Ραούλ Κάστρο, στο πλαίσιο της πρόσφατης συνάντησης Summit of the America, στον Παναμά.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν σε φιλικό κλίμα τις επόμενες κινήσεις στην αμερικανο-κουβανική προσέγγιση, τονίζοντας πως η απομόνωση της Κούβας και το κλίμα καχυποψίας που επικρατούσε τα τελευταία 50 χρόνια στην περιοχή αποτελεί κατάλοιπο του παρελθόντος. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε και το ζήτημα αποστολής διπλωματικών αντιπροσωπειών στις δύο χώρες, στη βάση της αμοιβαιότητας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται αποφασισμένος να αφήσει πίσω του το ψυχροπολεμικό κλίμα και να δώσει νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις των δύο κρατών. Η πρόθεση του να διαγράψει την Κούβα από τη λίστα των χωρών που χρηματοδοτούν τρομοκράτες θα αποτελέσει όπως όλα δείχνουν το επόμενο σημαντικό βήμα για την εξομάλυνση των μέχρι πρότινος ταραγμένων σχέσεων των γειτόνων, καθώς θα αποτελέσει προάγγελο για την άρση του οικονομικού εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην Κούβα από το 1960.

Η επαναπροσέγγιση των δύο χωρών αναπόφευκτα θα προκαλέσει αλλαγές στο παγκόσμιο εμπόριο, και κατά συνέπεια στη ναυτιλία, όπου αναμένεται να ευνοηθούν τα πλοία μικρότερου τύπου ( handysize, supramax, panamax, κ.λπ.)

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.