Το Baltic Exchange ανησυχεί για το μέλλον του City: Ανακοίνωση- έκπληξη και...

Το Baltic Exchange ανησυχεί για το μέλλον του City: Ανακοίνωση- έκπληξη και απάντηση στον αρχηγό του κόμματος των Εργατικών

299
Το Baltic Exchange ανησυχεί για το μέλλον του City: Ανακοίνωση- έκπληξη και απάντηση στον αρχηγό του κόμματος των Εργατικών

Την αβεβαιότητα που επικρατεί αναφορικά με το μέλλον του φορολογικού καθεστώτος για τη ναυτιλία και τους επιχειρηματίες που την υποστηρίζουν στη Βρετανία επισημαίνει αλλά και καυτηριάζει το Baltic Exchange, με πρόσφατη ανακοίνωσή του.

Ειδικότερα, μετά τις αιχμηρές δηλώσεις του αρχηγού του κόμματος των Εργατικών, Ed Miliband, σχετικά με το ισχύον φορολογικό καθεστώς για τους επιχειρηματίες που απολαμβάνουν ειδικά φορολογικά προνόμια και ελαφρύνσεις, έχει προκληθεί αναταραχή στους ναυτιλιακούς κύκλους του City. Ο κ.Miliband σε πρόσφατη ομιλία του χαρακτήρισε τις ειδικές διατάξεις για τη φορολόγηση των συγκεκριμένων επιχειρηματιών ως προκλητικά ‘παραθυράκια’ του φορολογικού συστήματος που πρέπει να καταργηθούν άμεσα. Ως γνωστόν οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές έχουν αναταράξει την ηρεμία του City αφού το αποτέλεσμά τους είναι αβέβαιο. Επιπλέον οι προκλητικές συμπεριφορές Ρώσων και Κινέζων μεγιστάνων που απολαμβάνουν φορολογικά προνόμια στην Αγγλία και έχουν εκτοξεύσει την αγορά κατοικίας στο Λονδίνο στα ύψη καταγράφονται με αρνητικά σχόλια καθημερινά από τον Τύπο και αποτελούν σημείο πολιτικής έντασης μεταξύ των Συντηρητικών και των Εργατικών. Yπενθυμίζεται ότι ο ορισμός του non domiciled επιχειρηματία είναι αρκετά ευρύς και νομικά ασαφής αφού περιλαμβάνει τόσο Βρετανούς υπηκόους με διεθνείς δραστηριότητες όσο και αλλοδαπούς υπηκόους που επιχειρούν και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την πλευρά του, το Baltic Exchange, υπερασπίζεται το υπάρχον καθεστώς, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρηματιών μεταξύ των οποίων αρκετοί πλοιοκτήτες, δεν φορολογούνται για συγκεκριμένα μόνο έσοδά τους που προέρχονται από διεθνείς δραστηριότητες ενώ καταβάλλουν -ως φυσικά πρόσωπα- το ποσό των 90.000 βρετανικών λιρών κάθε χρόνο ως ‘αντιστάθμισμα’ για το ειδικό προνόμιο που τους προσφέρει η βρετανική νομοθεσία. Επιπλέον το Baltic Exchange, σε αυτή τη σπάνια ‘πολιτική’ απάντηση προς τις ανησυχητικές δηλώσεις του κ. Miliband επεσήμανε στην ανακοίνωσή του τη συμβολή εκατοντάδων εκατομμυρίων λιρών στη βρετανική οικονομία από δραστηριότητες συγκεκριμένων επιχειρηματιών αλλά και την υποστήριξη πολλών επαγγελματικών κλάδων όπως του τραπεζικού, του νομικού, του ασφαλιστικού κτλ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο Jeremy Penn, διευθύνων σύμβουλος του Baltic Exchange: “Οι πλοιοκτήτες που επιχειρούν από τη Βρετανία αλλά και οι επιχειρήσεις που δεν υπόκεινται στη βρετανική φορολόγηση λόγω της παγκοσμιοποιημένης φύσης των δραστηριοτήτων τους, συνεισφέρουν ένα έως δύο δις λίρες Αγγλίας στο βρετανικό ναυτιλιακό cluster. Αυτά τα έσοδα, θα εξαφανιστούν εάν αναθεωρηθεί το ειδικό καθεστώς που ισχύει για τους non domιciled επιχειρηματίες.”

Οι διαρκείς αλλαγές όμως στο πρόσφατο παρελθόν της συγκεκριμένης νομοθεσίας, η σταδιακή αύξηση της ετήσιας συνεισφοράς- φορολογίας που κάθε φυσικό πρόσωπο οφείλει να καταβάλλει αλλά και το αβέβαιο μέλλον αναφορικά με αυτή την πολιτική που συχνά αποτελεί αιφνίδια ‘απειλή’ προς τη διεθνή κοινότητα στο City από τον εκάστοτε Βρετανό υπουργό οικονομικών, έχει εξαναγκάσει αρκετούς επιχειρηματίες να εγκαταλείψουν το Λονδίνο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.