Δημοσκόπηση της XRTC για τη ναυτιλιακή χρηματοδότηση

Δημοσκόπηση της XRTC για τη ναυτιλιακή χρηματοδότηση

157
Δημοσκόπηση της XRTC για τη ναυτιλιακή χρηματοδότηση

Η εταιρεία XRTC δημοσίευσε τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε με θέμα τη ναυτιλιακή χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 78,7% των ναυτιλιακών εταιρειών που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι το κόστος των δανείων που έχουν λάβει σε σύγκριση με τα αντίστοιχα κόστη του 2013, παρέμειναν αμετάβλητα. 17% των εταιρειών απάντησαν ότι το κόστος αυξήθηκε σε ποσοστό έως και 50%.

Σχετικά με τις προσδοκίες των ελληνόκτητων ναυτιλιακών εταιρειών για το 2015 σε ό,τι αφορά το κόστος της χρηματοδότησής τους, το 47% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησε ότι θα παραμείνει το ίδιο, το 38% ότι θα μειωθεί και το 15% ότι αναμένει αύξηση.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες επίσης θεωρούν πως η κρίση χρέους που υπάρχει στην Ελλάδα δεν επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τη δανειοδοτική τους ικανότητα.

Στην ερώτηση εάν προτιμούν να χρηματοδοτούν νεότευκτα ή μεταχειρισμένα πλοία, οι ναυτιλιακές εταιρείες απάντησαν σε ποσοστό 15% ότι προτιμούν να επενδύουν σε νεότευκτα, 26% σε μεταχειρισμένα και 59% σε νεότευκτα και μεταχειρισμένα πλοία.

Σημαντικές είναι και οι απαντήσεις των ναυτιλιακών εταιρειών στην ερώτηση ποια θεωρούν τη μεγαλύτερη απειλή για τη διεθνή ναυτιλία, όπου το 73% απάντησε ότι η υπερχωρητικότητα που παρατηρείται στον παγκόσμιο στόλο είναι η κύρια απειλή, ακολουθούμενη από την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας (19%), την έλλειψη ρευστότητας (4%) και την αύξηση της χωρητικότητας του κινεζικού στόλου (4%).

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.