Διαπραγματεύσεις Ιράν-Κίνας με φόντο την ελεύθερη πτώση του πετρελαίου

Διαπραγματεύσεις Ιράν-Κίνας με φόντο την ελεύθερη πτώση του πετρελαίου

87
Διαπραγματεύσεις Ιράν-Κίνας με φόντο την ελεύθερη πτώση του πετρελαίου

Επίσκεψη στο Πεκίνο πραγματοποίησαν Ιρανοί αξιωματούχοι, με στόχο να αυξήσουν τις εξαγωγές πετρελαίου στον κινεζικό γίγαντα, μετά την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας για τα πυρηνικά του ισλαμικού κράτους.

Όπως είναι γνωστό, η Κίνα αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του Ιράν, καταναλώνοντας πάνω από το 50% των εξαγωγών του ιρανικού πετρελαίου μετά την επιβολή ακόμη αυστηρότερων οικονομικών κυρώσεων στο ισλαμικό κράτος από την ΕΕ και τις ΗΠΑ το 2012.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, εκπρόσωποι της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας National Iranian Oil Company θα συναντηθούν με τους μεγαλύτερους Κινέζους αγοραστές,μεταξύ των οποίων και οι εταιρείες Unipec και Zhuhai Zhenrong Corp.

Μετά την ανακοίνωση της προκαταρκτικής συμφωνίας ανάμεσα στα δυτικά κράτη και το Ιράν και την προοπτική άρσης των οικονομικών κυρώσεων, η υπερπροσφορά στην αγορά πετρελαίου αναμένεται να ενταθεί, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη πτώση στην τιμή του πετρελαίου διεθνώς.

Απώτερος στόχος είναι η μείωση της παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ, προκειμένου να ανακάμψει η αγορά αν και καθοριστικό ρόλο στη διακύμανση της τιμής αναμένεται να διαδραματίσει η συλλογική απόφαση του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (OPEC) σχετικά με τη διατήρηση ή μείωση της υφιστάμενης παραγωγής πετρελαίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.