Άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων προς την Αίγυπτο

Άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων προς την Αίγυπτο

34
Άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων προς την Αίγυπτο

Φωτό: ΑΠΕ-ΕΡΑ (George Frey) 

Σε άρση του εμπάργκο προμήθειας όπλων προς την Αίγυπτο αποφάσισε να προχωρήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, εν μέσω διαρκών αναταραχών και βίαιων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμά του, κατά τη διάρκεια προσωπικής συνομιλίας του Αμερικανού προέδρου με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Abdel Fattah el-Sisi, οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν πως οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν την Αίγυπτο με μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16, πυραύλους Harpoon και τανκς ενώ το Κογκρέσο αναμένεται να εγκρίνει τη συνέχιση παροχής ετήσιας χρηματικής βοήθειας στην Αίγυπτο ύψους 1.3 δις δολαρίων.

Υπενθυμίζεται ότι το εμπάργκο στην προμήθεια όπλων στη χώρα της βόρειοανατολικής Αφρικής, τέθηκε σε ισχύ το 2013, μετά την εξέγερση του αιγυπτιακού στρατού εναντίον του ισλαμικού κόμματος των Αδερφών Μουσουλμάνων.

Αυτή η κίνηση εκ μέρους των ΗΠΑ έλαβε χώρα στο ευρύτερο πλαίσιο προστασίας της εθνικής ασφάλειας αλλά και των αμερικανικών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή, όπου οι πρόσφατες εξελίξεις στην Υεμένη έχουν επιδεινώσει σε μεγάλο βαθμό την ασφάλεια στην περιοχή.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.