Ολοκληρώθηκε η εκστρατεία της HELMEPA στη Θεσσαλονίκη

Ολοκληρώθηκε η εκστρατεία της HELMEPA στη Θεσσαλονίκη

33
Ολοκληρώθηκε η εκστρατεία της HELMEPA στη Θεσσαλονίκη

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκστρατεία ενημέρωσης της εκπαιδευτικής κοινότητας και του ευρύτερου κοινού για το θαλάσσιο περιβάλλον, τη ναυτιλία και τις επιστήμες της HELMEPA, στις 26 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι την εκστρατεία που υλοποιείται σε 14 πόλεις της Ελλάδας μέχρι το 2017, υποστηρίζει το Bρετανικό κοινωφελές ίδρυμα Lloyd’s Register Foundation (LRF). Κατακλείδα της εκστρατείας στη Θεσσαλονίκη αποτέλεσε το σεμινάριο για εκπαιδευτικούς στο Κολλέγιο Ανατόλια με θέμα «Θάλασσα και Άνθρωπος: Διασφαλίζοντας Ένα Βιώσιμο Μέλλον».

Το σεμινάριο προλόγισε η Χρ.Τσαλίκη, υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Αν. Θεσσαλονίκης, αναφερόμενη στη σημασία της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητών και εκπαιδευτικών για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ακόμη, η κ. Τσαλίκη, ευχαρίστησε την HELMEPA και το Loyd’s Register Foundation για την πρωτοβουλία καθώς και το Κολλέγιο Ανατόλια για τη φιλοξενία.

Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί έλαβαν πιστοποιητικό παρακολούθησης του και έγιναν μέλη του νέου «Δικτύου Εθελοντών Εκπαιδευτικών για το Θαλάσσιο Περιβάλλον» της HELMEPA. Το 80% των εκπαιδευτικών αξιολόγησε το περιεχόμενο του Σεμιναρίου ως άριστο.

Την έκθεση που φιλοξενήθηκε για 16 ημέρες στη βιβλιοθήκη Bissell του Κολλεγίου Ανατόλια επισκέφθηκαν συνολικά 1.050 μαθητές από 24 δημόσια δημοτικά σχολεία και γυμνάσια της Θεσσαλονίκης με δαπάνες της εκστρατείας, καθώς και 330 μαθητές και σπουδαστές του Ανατόλια.

Από τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι μαθητές στο πλαίσιο έρευνας για την περιβαλλοντική ενημέρωση, προκύπτει ότι το 90% εξ αυτών συμμετέχει σε πρόγραμμα ανακύκλωσης, ενώ το σχολείο αποτελεί την κύρια πηγή πληροφόρησής τους για περιβαλλοντικά θέματα. Περαιτέρω, ένας στους δύο μαθητές δημοτικού θεωρεί τα απορρίμματα σε δρόμους και ακτές ως το σοβαρότερο πρόβλημα ρύπανσης στην περιοχή τους, ενώ το 73% των μαθητών γυμνασίου ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν επάγγελμα σχετικό με τη θάλασσα.

Επίσης, στο πλαίσιο της εκστρατείας και σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβαλλοντικών Δράσεων του δήμου Θεσσαλονίκης, 375 μέλη της παιδικής HELMEPA και 18 εκπαιδευτικοί από 10 δημόσια δημοτικά σχολεία συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Από Πλαστικό Ποιώ». Οι μαθητές ενημερώθηκαν για το οικοσύστημα του Θερμαϊκού Κόλπου και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει από τη ρύπανση ενώ συμμετείχαν στην κατασκευή αντικειμένων από «άχρηστα» πλαστικά, υπό την επίβλεψη μελών του σωματείου τέχνης «Μορφογέννεσις».

Τέλος, η HELMEPA ευχαριστεί το δήμο Θεσσαλονίκης που έθεσε την εκστρατεία υπό την αιγίδα του, το τμήμα περιβαλλοντικών δράσεων του δήμου και τις δ/νσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Αν. και Δυτ. Θεσσαλονίκης για τη συνεργασία τους και τέλος το Κολλέγιο Ανατόλια για τη θερμή φιλοξενία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.