Η Μεσόγειος μετά την Αραβική Άνοιξη: εκδημοκρατισμός και όραμα κοινής ευημερίας

Η Μεσόγειος μετά την Αραβική Άνοιξη: εκδημοκρατισμός και όραμα κοινής ευημερίας

59
Η Μεσόγειος μετά την Αραβική Άνοιξη: εκδημοκρατισμός και όραμα κοινής ευημερίας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Η Μεσόγειος μετά την Αραβική Άνοιξη. Εκδημοκρατισμός και Όραμα Κοινής Ευημερίας» που συνδιοργάνωσαν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Πρεσβεία του Μαρόκο στην Ελλάδα. Κεντρικός ομιλητής της ημερίδας ήταν ο γενικός γραμματέας της Ένωσης για τη Μεσόγειο Fathallah Sijilmassi.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Jean Monnet και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών καθηγητής Γιάννης Βαληνάκης, η πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Kράτσα-Τσαγκαροπούλου και ο πρέσβης του Βασιλείου του Μαρόκο στην Ελλάδα, Abdelkader El Ansari.

Σκοπός της ημερίδας ήταν να εξεταστούν οι προκλήσεις ασφάλειας και οι ευκαιρίες κοινής ευημερίας για τους λαούς στις δύο όχθες της Μεσογείου υπό το φως των εξελίξεων μετά την Αραβική Άνοιξη και τη γεωπολιτική ρευστότητα στην περιοχή.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης για τη Μεσόγειο τόνισε ότι παρά τις δυσκολίες που προκαλούνται από τις ανακατατάξεις στην περιοχή, είναι πλέον καιρός για δράση, καθώς στο επίπεδο του σχεδιασμού έχουν όλα διατυπωθεί. Οι θεμελιώδεις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παράκτια κράτη της Μεσογείου είναι η τρομοκρατία, οι μεταναστευτικές ροές και η ανεργία, οι οποίες αποτελούν κοινές απειλές. Ο κ. Sijilmassi, επεσήμανε, τέλος, το στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή εξαίροντας και την επιτυχία της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, αναφορικά με τα Ευρω-Μεσογειακά θέματα.

Ο κ. Βαληνάκης υπενθύμισε τις ελληνικές πρωτοβουλίες σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανάπτυξη της ευρύτερης δυνατής συνεργασίας στη Μεσόγειο − «μια θάλασσα που ενώνει ή χωρίζει, ανάλογα με τις πολιτικές που ακολουθούμε», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Με την ανάπτυξη και οριοθέτηση της ΑΟΖ γύρω από τις θάλασσές της, η Ελλάδα αποκτά -γεωγραφικά, πολιτικά και οικονομικά- νέους άμεσους γείτονες στις βορειοαφρικανικές ακτές της Μεσογείου. Νέες σχέσεις τις οποίες η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει άμεσα».

Η κ. Ρόδη Κράτσα, τόνισε την σημασία των εξελίξεων στις χώρες-εταίρους στη νότια όχθη της Μεσογείου για την Ε.Ε. και την Ελλάδα. Περαιτέρω, επεσήμανε την ανάγκη συντονισμένων δράσεων για την εμπέδωση της Δημοκρατίας στις μεσογειακές χώρες και την αντιμετώπιση των κρίσεων που προέρχονται από την Εγγύς και Μέση Ανατολή όπως και από την Υποσαχάρια Αφρική.

Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να αποκαταστήσει την σταθερότητα της οικονομίας της και της ευρωπαϊκής πορείας της για να μπορέσει ως αξιόπιστος εταίρος να διαδραματίσει αποτελεσματικό ρόλο στο σχεδιασμό όλων των πολιτικών για μια Μεσόγειο ειρήνης και προόδου για όλους τους λαούς.

φωτο 3

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.