Aπό τον Ωνάση στη σύγχρονη ελληνίδα της θάλασσας: η εικόνα της ναυτιλίας...

Aπό τον Ωνάση στη σύγχρονη ελληνίδα της θάλασσας: η εικόνα της ναυτιλίας χθες και σήμερα

977
Aπό τον Ωνάση στη σύγχρονη ελληνίδα της θάλασσας: η εικόνα της ναυτιλίας χθες και σήμερα

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα διοργάνωσε το Σάββατο 28 Μαρτίου, στη Χίο το Εργαστήριο Διοίκησης Ναυτιλιακών και Λιμενικών Επιχειρήσεων (ΕΔΙΝΑΛΕ) του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών (ΤΝΕΥ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα: «Η εικόνα της ναυτιλίας: πρόσωπα, θεσμοί και πρακτικές». Σκοπός της ημερίδας ήταν η εμβάθυνση των φοιτητών σε θέματα  που αφορούν τη δημόσια εικόνα της ναυτιλίας, την ιστορική εξέλιξη των ναυτιλιακών θεσμών αλλά και τη σύγχρονη πραγματικότητα στο πλοίο και τη ναυτιλιακή επιχείρηση.

Η συμμετοχή της φοιτητικής κοινότητας αλλά και των ενδιαφερομένων για τα ναυτιλιακά δρώμενα στο αμφιθέατρο του Πανεπιστήμιου Αιγαίου το Σάββατο 28 Μαρτίου ξεπέρασε κάθε προσδοκία των διοργανωτών, αποδεικνύοντας ότι η νεολαία του νησιού ενδιαφέρεται για θέματα που αφορούν το ναυτιλιακό μας παράδειγμα, ειδικά όταν παρουσιάζονται έρευνες και πραγματείες με ιδιαίτερο ακαδημαϊκό ενδιαφέρον από διακεκριμένους ομιλητές.

_DSC4219

Η καθηγήτρια και διακεκριμένη ιστορικός της ναυτιλίας Τζελίνα Χαρλαύτη άνοιξε την ημερίδα και μίλησε για το ξεχωριστό παράδειγμα και τον βίο του Αριστοτέλη Ωνάση ενώ αναφέρθηκε στον τρόπο που επέδρασε στη δημόσια εικόνα της ελληνικής ναυτιλίας. Ο διευθυντής των Ναυτικών Χρονικών Ηλίας Μπίσιας, αναφέρθηκε στην εικόνα της ναυτιλίας σε περιόδους κρίσης και ανέλυσε τις πρακτικές και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν σε βάθος χρόνου οι θεσμικοί φορείς της ναυτιλίας για να βελτιώσουν την εικόνα τους. Η καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου Αιγαίου Μαρία Λεκάκου ανέλυσε την έρευνα του Εργαστηρίου ως προς την εταιρική κοινωνική ευθύνη της ναυτιλίας στα μάτια των κοινωνικών εταίρων, ενώ ανέπτυξε πτυχές  του σύγχρονου ΕΚΕ στην εκπαίδευση, το περιβάλλον και τις σχέσεις με τις κοινωνίες. Ο καπτ. Γιώργος Γεωργούλης, διδάσκων στο ΤΝΕΥ, αναφέρθηκε στο δεσμό του Έλληνα ναυτικού με το πλοίο, στην οικογενειακή παράδοση και στη μεταφορά της άρρητης γνώσης για την διατήρηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της ελληνικής ναυτιλίας. Τέλος, η αξιωματικός ΕΝ Χρύσα Τσαλίχη, ανέπτυξε τη δική της έρευνα ως προς τη μικρή συμμετοχή γυναικών στο ναυτικό επάγγελμα και τις στάσεις και προκαταλήψεις που αυτές αντιμετωπίζουν σήμερα.

_DSC4061

Συντονιστής της ημερίδας ήταν o ναύαρχος ΛΣ (εα) Σταύρος Μιχαηλίδης ενώ την εκδήλωση τίμησαν πολλοί εκπαιδευτικοί όπως ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Διοίκησης καθηγητής Ι. Καρκαζής, η πρόεδρος του ΤΝΕΥ καθηγήτρια Ελένη Θανοπούλου, ο καθηγητής Στράτος Παπαδημητρίου από το Ίδρυμα Μ. Τσάκου, ο κ. Νίκος Δανιήλ (ΑΕΝ Χίου), ο κ. Ι. Λιγνός (διευθυντής ΕΠΑΛ Καρδαμύλων) κα. Η ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής έρευνας στην οποία συμμετείχε το Εργαστήριο Διοίκησης Ναυτιλιακών και Λιμενικών Επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσήλωση και η συγκέντρωση των παρευρισκόμενων νέων καθ όλη τη διάρκεια της ημερίδας υπήρξε έναυσμα για αισιοδοξία και περαιτέρω εγρήγορση από τους συμμετέχοντες ομιλητές και διοργανωτές.

Φωτογραφίες: Θανάσης Γιαννακέλης

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.