Εξελίξεις στην ασφάλεια πτήσεων μετά την πρόσφατη τραγωδία

Εξελίξεις στην ασφάλεια πτήσεων μετά την πρόσφατη τραγωδία

124
Εξελίξεις στην ασφάλεια πτήσεων μετά την πρόσφατη τραγωδία

Φωτό: ΑΠΕ-EPA 

Το κενό στην ασφάλεια των πτήσεων καταδεικνύουν τα νέα στοιχεία που ήλθαν στο φώς σχετικά με την πτώση του μοιραίου αεροσκάφους της Germanwings, καθώς σύμφωνα με το Γάλλο εισαγγελέα που έχει αναλάβει τις έρευνες, ο συγκυβερνήτης φαίνεται να προκάλεσε εσκεμμένα την πτώση του αεροπλάνου, για λόγους που παραμένουν ακόμα άγνωστοι.

Όπως είναι γνωστό, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, οι κανονισμοί ασφαλείας στα αεροδρόμια και τις πτήσεις αυστηροποιήθηκαν σημαντικά, σε μια προσπάθεια να αποτραπούν νέες αεροπειρατείες. Παρόλα αυτά, κανείς δεν φαίνεται να είχε υπολογίσει την πιθανότητα ένας πιλότος να επιδιώκει τη συντριβή ενός αεροσκάφους.

Στις ΗΠΑ τα πρωτόκολλα ασφαλείας των πτήσεων προβλέπουν την είσοδο ενός μέλος του πληρώματος στο πιλοτήριο κατά τη διάρκεια απουσίας του κυβερνήτη ή του συγκυβερνήτη. Μετά το τραγικό δυστύχημα της Germanwings, αεροπορικές εταιρείες όπως οι Air Canada, Westjet, Air Transat, Norwegian Air Shuttle, Lufthansa, Air Berlin, Easyjet, Monarch Airlines, Virgin και η Thomas Cook έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα εφαρμόσουν άμεσες αλλαγές στα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πιλοτήριο θα πρέπει πάντα να βρίσκονται δύο άτομα , ενώ κάποιες εταιρείες θα επιβάλλουν και τακτικές επισκέψεις μελών του πληρώματος στο πιλοτήριο κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Οι αρμόδιες αρχές της πολιτικής αεροπορίας των χωρών παγκοσμίως παρουσιάζονται θορυβημένες και προσανατολίζονται σε αλλαγή των κανονισμών ασφαλείας. Η κυβέρνηση του Καναδά προχώρησε ήδη σε άμεση επιβολή κανονισμού, με βάση τον οποίο δύο άτομα θα πρέπει να είναι πάντα παρόντα στο πιλοτήριο. Περαιτέρω, έχει ανακύψει και το ζήτημα της αξιολόγησης της ψυχολογικής κατάστασης των πιλότων, όπου υπό το φώς των τελευταίων γεγονότων, θα πρέπει να επανεξεταστούν οι υπάρχουσες διαδικασίες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.