Ολική καταστροφή στο Βανουάτου

Ολική καταστροφή στο Βανουάτου

77
Ολική καταστροφή στο Βανουάτου

Το αρχιπελαγικό κράτος του Βανουάτου, στον Ειρηνικό Ωκεανό, ισοπεδώθηκε μετά το πέρασμα του κυκλώνα “Pam”, που χτύπησε τα νησιά με ανέμους που ξεπερνούσαν τα 300 χλμ ανά ώρα, όπως αναφέρουν Διεθνή Ειδησεογραφικά Πρακτορεία.

Στην  πρωτεύουσα της χώρας, Port Villa, έχει καταστραφεί πάνω από το 90% των κτιρίων, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Baldwin Lonsdale, ο οποίος κατά τραγική ειρωνεία, όταν ο κυκλώνας χτύπησε το Βανουάτου, βρισκόταν στην Ιαπωνία και παρακολουθούσε συνέδριο σχετικά με τις καταστροφές. Περαιτέρω, ο κ. Lonsdale τόνισε πως αυτό το θλιβερό γεγονός θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του Βανουάτου και στον πληθυσμό του.

Καθώς οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί, είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς την ακριβή έκταση της καταστροφής. Ακόμη, η κατάσταση στα μικρότερα νησιά του συμπλέγματος, είναι εξαιρετικά δυσμενής, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η χώρα δεν δέχεται πλέον τουρίστες, ενώ στο κεντρικό νησί Efate απαγορεύεται να προσεγγίσουν κρουαζιερόπλοια επ’αόριστον.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι νεκροί μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 11 άτομα, χωρίς να αποκλείεται η πιθανότητα για αύξηση του αριθμού, όταν καταστούν δυνατές οι ενδελεχείς έρευνες.

Τη χώρα συνδράμουν η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Γαλλία, προσφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια. Περαιτέρω, η τράπεζα Asian Development Bank (ADB) θα προσφέρει στην πληγείσα χώρα πακέτο ανακούφισης 5 εκ. δολαρίων, ενώ θα επιταχύνει τα σχέδια που προϋπήρχαν για τη δημιουργία αναγκαίων υποδομών στα νησιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Βανουάτου είναι γνωστό ανοικτό νηολόγιο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.