Μεγαλεπήβολο σχέδιο για τη δημιουργία νέου λιμένα στην Τανζανία

Μεγαλεπήβολο σχέδιο για τη δημιουργία νέου λιμένα στην Τανζανία

75
Μεγαλεπήβολο σχέδιο για τη δημιουργία νέου λιμένα στην Τανζανία

Στη δημιουργία νέου λιμανιού επενδύει η Τανζανία, σύμφωνα με τα Διεθνή Ειδησεογραφικά Πρακτορεία. Η επένδυση, ύψους 11 δις δολαρίων, που στοχεύει να καταστήσει το νέο λιμάνι του Bagamoyo σε κόμβο για το εμπόριο της Ανατολικής Αφρικής υποστηρίζεται από κινεζικούς παράγοντες. Το σχέδιο του νέου λιμένα θα περιλαμβάνει τη δημιουργία βιομηχανικής ζώνης καθώς και οδική και σιδηροδρομική σύνδεση με άλλες περιοχές.

Η προαναφερθείσα επένδυση έχει εγείρει πολλά ερωτηματικά, μεταξύ άλλων και η επιλογή της τοποθεσίας, η οποία χαρακτηρίζεται ως ακατάλληλη. Ειδικότερα, το νέο λιμάνι θα βρίσκεται σε απόσταση μόλις 75 χλμ από το λιμάνι του Dar es Salaam ενώ θα είναι πολύ μακριά από τα τεράστια αποθέματα αερίου στη νότια ακτή της Τανζανίας.

Περαιτέρω, ως πιο λογική κίνηση θα φάνταζε η ανάπτυξη του λιμένα του Dar es Salaam, ο οποίος παρουσιάζει ρυθμό ανάπτυξης 10% ετησίως και μέσω του οποίου διακινείται το 90% του συνολικού εμπορίου της χώρας.  Ένα άλλο σημαντικό τεχνικό ζήτημα, αφορά και στα έργα εκβάθυνσης που θα χρειαστεί ο νέος λιμένας προκειμένου να καταστεί λειτουργικός.

Τέλος, οι κλυδωνισμοί στην οικονομία της χώρας σε συνδυασμό με την εκτεταμένη διαφθορά που παρατηρείται στον κρατικό μηχανισμό, αναπόφευκτα θα δυσχεράνουν την έναρξη και την αποπεράτωση του έργου.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.