Απειλή για τους πετρελαιοπαραγωγούς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ;

Απειλή για τους πετρελαιοπαραγωγούς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ;

116
Απειλή για τους πετρελαιοπαραγωγούς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ;

Μια νέα, απρόσμενη απειλή φαίνεται πως παρουσιάζεται για τους πετρελαιοπαραγωγούς διεθνώς. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας, η ευρεία χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα οδηγήσει σε μείωση κατά 40% στις εισαγωγές πετρελαίου στη Βρετανία.

Σύμφωνα με την οικονομετρική μελέτη του European Climate Foundation, η ευρεία χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα μπορούσε να μειώσει τις βρετανικές εισαγωγές πετρελαίου κατά 40%, ενώ οι οδηγοί αυτοκινήτων θα εξοικονομήσουν από τα έξοδα καυσίμων 13 δις λίρες. Παράλληλα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα παρουσίαζαν μείωση κατά 47% μέχρι το 2030. Περαιτέρω, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, τα οικονομικά οφέλη από τη «στροφή» προς φιλικότερα περιβαλλοντικά μέσα μεταφοράς, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του βρετανικού ΑΕΠ κατά 2.4-5 δις λίρες έως το 2030, δημιουργώντας 7.000-19.000 νέες θέσεις εργασίας.

Παρόλα αυτά, οι καταναλωτές στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν διστακτικοί, καθώς δεν υπάρχει ακόμη εδραιωμένο δίκτυο υποστηρικτικών υποδομών για τα ηλεκτροκινούμενα αυτοκίνητα, όπως οι σταθμοί ανεφοδιασμού.

Από την πλευρά της, η βρετανική κυβέρνηση, παρουσιάζεται αμφιθυμική ως προς το ενδεχόμενο αλλαγής προς τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, καθώς από τη μία πλευρά απέρριψε το σχέδιο της Κομισιόν για επέκταση του δικτύου σταθμών ανεφοδιασμού ενώ από την άλλη, προχώρησε στην παροχή επιδότησης 5,000 λιρών για την αγορά κάθε ηλεκτρικού αυτοκίνητου, ωθώντας έτσι τη συγκεκριμένη αγορά σε άνθηση.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Κομισιόν είχε προτείνει σχέδιο ανάπτυξης υποδομών για τα ηλεκτροκινούμενα οχήματα, προσφέροντας κονδύλια ύψους 10 δις ευρώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.