Τι (δεν) απαγορεύεται; τα (παράνομα) προσωπικά αντικείμενα των ναυτικών στο στόχαστρο των...

Τι (δεν) απαγορεύεται; τα (παράνομα) προσωπικά αντικείμενα των ναυτικών στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών

1839
Τι (δεν) απαγορεύεται; τα (παράνομα) προσωπικά αντικείμενα των ναυτικών στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών

Την προσοχή στους πλοιοκτήτες και διαχειριστές πλοίων εφιστούν τα P&I Clubs, σχετικά με τη μεταφορά απαγορευμένων ειδών και ουσιών από τα πληρώματα των πλοίων.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει το Skuld P&I Club, κάθε κράτος εφαρμόζει διαφορετική νομοθεσία σχετικά με τα είδη και τις φαρμακευτικές ουσίες που είναι επιτρεπτά να φέρουν τα πληρώματα όταν διέρχονται τους λιμένες ή τα αεροδρόμια προκειμένου να επιβιβαστούν στα πλοία.

Πιο συγκεκριμένα, όταν ένα πλοίο εισέρχεται για εμπορική δραστηριότητα σε ένα λιμάνι, υπόκειται στους κανονισμούς της εν λόγω χώρας ενώ είναι πιθανό το πλοίο, όπως και το πλήρωμα, να υποβληθεί σε εξονυχιστικό έλεγχο από τις αρμόδιες τοπικές αρχές, ειδικά από επιθεωρητές Port State Control και από άλλες κρατικές αρχές.

Πρόσφατα υπήρξαν αναφορές, όπου κατά τη διάρκεια ελέγχων στα λιμάνια του Durban, της Νότιας Αφρικής και του Χόνγκ Κόνγκ, εντοπίστηκαν ναυτικοί που κατείχαν είδη μη επιτρεπτά από τις νομοθεσίες των παραπάνω χωρών.

Παρότι δεν υπάρχει κοινά αποδεκτός ορισμός αναφορικά με το τι καθιστά ένα είδος ή μια ουσία παράνομη, ως τέτοια μπορούν να χαρακτηριστούν οι ναρκωτικές ουσίες, το πορνογραφικό υλικό, κάποια φάρμακα και όπλα.

Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια ελέγχου εντοπιστούν παράνομα είδη, οι κυρώσεις ή οι ποινές συνήθως είναι εξαιρετικά σοβαρές, από πρόστιμα και συλλήψεις του πληρώματος μέχρι κράτηση και κατάσχεση του πλοίου. Συνεπώς, οι πλοίαρχοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να γνωρίζουν την ιδιομορφία των εθνικών νομοθεσιών στους λιμένες που πρόκειται να προσεγγίσουν και να είναι βέβαιοι πως το πλήρωμα δεν φέρει κανένα αντικείμενο που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημία κατά την επιθεώρησή του από κρατικές αρχές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.