Θαλάσσιο περιβάλλον, ναυτιλία και επιστήμες

Θαλάσσιο περιβάλλον, ναυτιλία και επιστήμες

238
Θαλάσσιο περιβάλλον, ναυτιλία και επιστήμες

Εγκαινιάστηκε πρόσφατα,  στη βιβλιοθήκη Bissell του American College of Thessaloniki (ACT), μέλος του Κολλεγίου Ανατόλια, η έκθεση «Θαλάσσιο Περιβάλλον – Ναυτιλία – Επιστήμες», της εκστρατείας ενημέρωσης της εκπαιδευτικής κοινότητας και του ευρύτερου κοινού της HELMEPA. Η εκστρατεία υποστηρίζεται οικονομικά από το Βρετανικό Κοινωφελές Ίδρυμα Lloyd’s Register Foundation (LRF)* και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο γενικός Πρόξενος των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη, Robert Sanders, εκπρόσωποι του δημάρχου και του κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλων φορέων και στελέχη του Κολλεγίου Ανατόλια.

Στο χαιρετισμό του, ο οικοδεσπότης Δρ. Πάνος Βλάχος, πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια, τόνισε πως στόχος του Κολλεγίου είναι οι μαθητές του να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες που αντιλαμβάνονται τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος. Η συνεργασία Κολλεγίου-HELMEPA είναι μακρά και θα συνεχιστεί, ανέφερε ο κ.Βλάχος.

Ο γενικός διευθυντής της HELMEPA, Δημήτρης Μητσάτσος, ευχαρίστησε το LRF για την υποστήριξή του και το Κολλέγιο Ανατόλια για τη φιλοξενία του. Πραγματοποιώντας μια συνοπτική ανασκόπηση στη  διαδρομή της HELMEPA, υπογράμμισε πως στο επίκεντρο της Ένωσης παραμένει από την ίδρυσή της, το 1982, ο ανθρώπινος παράγοντας στη ναυτιλία, η κοινωνία και το περιβάλλον.

Ο κ. Θεοδόσης Σταματέλλος,  Area Marine Manager, Greece, East Mediterranean and Adriatic, του Hellenic Lloyd’s S.A., αναφέρθηκε στην αποστολή του LRF τονίζοντας πως για να υπάρξει θετική αλλαγή στα ζητήματα του περιβάλλοντος, θα πρέπει να ενσταλάξουμε περιβαλλοντική συνείδηση στα παιδιά, τα οποία αποτελούν το μέλλον.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης για την κυκλοφορία, το περιβάλλον και τη βιώσιμη κινητικότητα, Γιώργος Δημαρέλλος, επανέλαβε ότι η «Θεσσαλονίκη, παρότι είναι μια παραθαλάσσια πόλη, έχει γυρίσει την πλάτη στη θάλασσα». Στόχος του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι η σωστή  διαπαιδαγώγηση των παιδιών σχετικά με την ορθή περιβαλλοντικά συμπεριφορά και αρωγός σε αυτή την προσπάθεια είναι η HELMEPA.

Η εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Μαρία Δοκοπούλου, αναφέρθηκε στη θεωρία του Δαρβίνου, σύμφωνα με την οποία «επιβιώνει στη φύση ο καλύτερα προσαρμόσιμος» συνεπώς, σε έναν κόσμο που αλλάζει, οι μαθητές χρειάζονται πολλές και σύγχρονες δεξιότητες, στοιχεία που προσφέρουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα της HELMEPA.

Η έκθεση που εγκαινίασαν οι  κύριοι Βλάχος, Σταματέλλος, Δημαρέλλος και Μητσάτσος, θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη μέχρι τις 26 Μαρτίου 2015 και αναμένεται να την επισκεφθούν περισσότεροι από 1000 μαθητές δημοσίων δημοτικών και γυμνασίων, καθώς και οι μαθητές του Κολλεγίου Ανατόλια.

Την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015, μεταξύ 17:00 και 20:00, η HELMEPA θα πραγματοποιήσει στον ίδιο χώρο  ενημερωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με θέμα «Θάλασσα και Άνθρωπος: Διασφαλίζοντας ένα Βιώσιμο Μέλλον».

Τέλος, η εκστρατεία θα συνεχιστεί σε άλλες 13 πόλεις στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα και θα ολοκληρωθεί το Νοέμβριο του 2017.

Κεντρική φωτογραφία : Ο κ. Γιώργος Δημαρέλλος, εντεταλμένος Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης για την κυκλοφορία, το περιβάλλον και τη βιώσιμη κινητικότητα, ο κ. Θεοδόσης Σταματέλλος, Area Marine Manager, Greece, East Mediterranean and Adriatic, του Hellenic Lloyd’s S.A., ο Δρ. Πάνος Βλάχος, Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια και ο κ. Δημήτρης Κ. Μητσάτσος, Γενικός Διευθυντής της HELMEPA, εγκαινιάζουν την Έκθεση.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.