Στο επίκεντρο της ναυτιλίας η προστασία της Αρκτικής

Στο επίκεντρο της ναυτιλίας η προστασία της Αρκτικής

60
Στο επίκεντρο της ναυτιλίας η προστασία της Αρκτικής

Το ενδιαφέρον αλλά και την αγωνία της για τις περιβαλλοντικά ορθές πρακτικές του ναυτιλιακού κλάδου στην Αρκτική, εξέφρασε το International Chamber of Shipping (ICS). Το διεθνές επιμελητήριο συμμετείχε και δημοσιοποίησε τις θέσεις του στη συνδιάσκεψη υψηλού επιπέδου για την Αρκτική που διοργάνωσε το περιοδικό The Economist στο Όσλο στις 12 Μαρτίου.

Ειδικότερα, το ICS, επεσήμανε τη σημασία ενός υποχρεωτικού και ομοιόμορφου διεθνούς νομοθετικού πλαισίου που θα διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, καθώς ο όγκος των πλοίων που διέρχονται από τα νέα περάσματα στην περιοχή, αυξάνεται διαρκώς.

Επίσης, τα ευαίσθητα οικοσυστήματα της Αρκτικής,παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες οι οποίες χρήζουν ιδιαίτερης προσέγγισης, γεγονός που αποτυπώνεται στο νέο κανονισμό του IMO για τις πολικές περιοχές, γνωστού ως PolarCode.

Σημαντικό ζήτημα αποτελεί επίσης και το θέμα της εθνικής δικαιοδοσίας κάθε κράτους στις περιοχές της Αρκτικής. Το συγκεκριμένο νομικό ζήτημα θα πρέπει άμεσα να διευκρινιστεί σύμφωνα με τo ICS, στο πλαίσιο διεθνών φόρα όπως τα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες από τα παράκτια κράτη.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.