Η αρνητική πορεία των Capes κρατάει μαγκωμένο τον δείκτη BDI

Η αρνητική πορεία των Capes κρατάει μαγκωμένο τον δείκτη BDI

180
Η αρνητική πορεία των Capes κρατάει μαγκωμένο τον δείκτη BDI

Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com. S.A.

Σε μία περίοδο θετικού κλίματος για την Ευρωζώνη, ύστερα από αρκετά χρόνια, η Ελλάδα απέχει από αυτό το κλίμα με πληθώρα αρνητικών ειδήσεων, επισκιάζοντας την οποιαδήποτε θετική είδηση που βγαίνει στην επιφάνεια.

Σχετικά με το θετικό κλίμα στην Ευρωζώνη, η WSJ χαρακτηριστικά αναφέρει πως ορισμένοι θεωρούσαν πως η σύγκρουση Ελλάδας – Ευρωζώνης θα επιβάρυνε το outlook της Ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά η πραγματικότητα τους διαψεύδει καθώς η Ευρωπαϊκή οικονομία εδραιώνεται και επιταχύνεται, χάρη στο αδύναμο Ευρώ, το οποίο έχει υποχωρήσει κατά -19% από τις αρχές του 2014.

Συνεχίζοντας επισημαίνει πως επικουρικά λειτουργεί και η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου αλλά και η πτώση των επιτοκίων δανεισμού των κρατών-μελών.

Παράλληλα τα τραπεζικά και ταμειακά αποθέματα αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των 2 τελευταίων ετών, ενώ ο τραπεζικός δανεισμός βρίσκεται σε υψηλό 7 ετών.

Κλείνοντας το δημοσίευμα, διατείνει πως από την Ελληνική κρίση εξάγεται το συμπέρασμα πως καμία χώρα δεν μπορεί να επιτύχει μία ασφαλή οικονομική πορεία, χωρίς την έγκριση των αγορών και σ’ αυτό το σημείο έγκειται και η διαφοροποίηση της πολιτικής της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας με αυτήν της Ελλάδας.

Σε δημοσίευμα των FT, επισημαίνεται ότι ο ενθουσιασμός των ξένων επενδυτών έχει αυξηθεί κατακόρυφα με τις εισροές κεφαλαίων να έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά ρεκόρ, λόγω του QE από την ΕΚΤ αλλά και γιατί η πλειοψηφία των οικονομικών δεικτών στην Ευρωζώνη  βελτιώνεται.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Mario Draghi, λέγοντας πως η ανάκαμψη αναμένεται σταδιακά να διευρυνθεί και να ενισχυθεί ενώ οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, στο 1,5% για φέτος, στο 1,9% για το 2016 και στο 2,1% για το 2017.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, φέτος αναμένεται να είναι μηδενικός, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 0,7%. Η μείωση της πρόβλεψης οφείλεται στη χαμηλότερη τιμή του πετρελαίου, ωστόσο το 2016  ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα αυξηθεί κατά 1,5% από 1,3% που προέβλεπε η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο.

Στις ΗΠΑ, η ανεργία το Φεβρουάριο υποχώρησε στο 5,5% με τις παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Ιανουάριο να αυξάνεται κατά 2,8% και η επικεφαλής της FED, Janet Yellen, δήλωσε πως η οικονομία παρουσιάζει θετικά στοιχεία αλλά η Τράπεζα διατηρεί τη δέσμευση της να παραμείνει υπομονετική όσο αφορά την αύξηση των επιτοκίων, χωρίς αυτό να υπονοεί κάτι το αρνητικό για την οικονομία, αλλά προειδοποίησε για πιθανούς κινδύνους από τις οικονομίες της Κίνας και της Ευρωζώνης.

Η Κίνα, αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις για το ΑΕΠ, στο 7% για φέτος, με τον πρωθυπουργό Li Keqiang, να εστιάζει σε μία σειρά προκλήσεων όπως την αδύναμη ανάπτυξη των επενδύσεων, τις αποπληθωριστικές πιέσεις, την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και το λαϊκό αίτημα για κοινωνικές υπηρεσίες.  Χαρακτηριστικά δήλωσε πως αν η οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί με αυτό το ρυθμό για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε θα εξασφαλιστεί πιο ισχυρή βάση για εκσυγχρονισμό, διευκρινίζοντας πως προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η μεταρρύθμιση των γιγαντιαίων κρατικών επιχειρήσεων και η απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος και των κεφαλαιαγορών.

Την Παρασκευή 06 Μαρτίου, 2015, ο BDΙ έκλεισε στις 565 μονάδες ενώ οι επιμέρους δείκτες και ο μέσος όρος των ημερησίων εσόδων κυμάνθηκαν ως εξής: BCI στις 470 μονάδες με $ 4,768 την ημέρα, BPI στις 587 μονάδες στα $ 4,706 την ημέρα, BSI στις 566 μονάδες στα $ 5,916 την ημέρα  και BHSI στις 352 μονάδες, στα $ 5,107 την ημέρα.

Ναι μεν αλλά, είναι η έκφραση που χαρακτηρίζει τη πορεία του δείκτη την τελευταία εβδομάδα, καθώς όλες τις ημέρες κινήθηκε με θετικό πρόσημο αλλά σημειώνοντας οριακή άνοδο κερδίζοντας 25 μονάδες.

Η «συγκράτηση» του δείκτη οφείλεται αποκλειστικά στην αρνητική πορεία των Capes, καθώς όλοι οι υπόλοιποι υπό-δείκτες είχαν θετικό πρόσημο.

Συγκεκριμένα, σε διάστημα μίας εβδομάδας, ο BDI αυξήθηκε κατά 4,63%, ενώ το Average T/C Rate των Capes μειώθηκε κατά 10,46% η $ 557 την ημέρα και ήτανε ο μόνος υπό-δείκτης ο οποίος παρουσίασε αρνητική πορεία.  Στους υπόλοιπους υπό-δείκτες, το Average T/C Rate των Panamax αυξήθηκε κατά 8,96% η $ 527 την ημέρα, των Supramax αυξήθηκε κατά 9,78% η $ 566 την ημέρα και των Handysize αυξήθηκε κατά 12,82% η $ 580 την ημέρα.

Στην παρούσα φάση, λοιπόν, η οριακή αύξηση του δείκτη οφείλεται στην υπό-απόδοση των Capes, που συνήθως είναι η «ατμομηχανή» στη πορεία του BDI, αλλά κρίνουμε θετικό το γεγονός ότι οι υπόλοιποι δείκτες και κυρίως των Supramax και των Handysize είναι σε θετικό πρόσημο, καθώς είναι και οι κλάδοι οι οποίοι έχουν την μικρότερη μεταβλητότητα συγκριτικά με τα Capes και ταPanamax.

Αναφορικά με τα Capes, η αρνητική τους πορεία πρωτίστως οφείλεται στην Κίνα και συγκεκριμένα στη μείωση της κατανάλωσης σιδήρου λόγω της πτώσης στην αγορά του real estate, έχοντας σαν αποτέλεσμα την μείωση των εισαγωγών σε Iron Ore.

Συγκεκριμένα, φέτος τον Ιανουάριο οι εισαγωγές Iron Ore από την Αυστραλία αυξήθηκαν κατά 10% στους 49,95 εκατομμύρια τόνους, από τη Βραζιλία, τον 2ο μεγαλύτερο προμηθευτή της Κίνας, μειώθηκαν κατά 3,9% στους 14,93 εκ. τόνους ενώ οι εισαγωγές από τη Νότιο Αφρική, τον τρίτο μεγαλύτερο προμηθευτή μειώθηκαν κατά 27,7% στους 3,33 εκ. τόνους, έχοντας σαν αποτέλεσμα οι συνολικές εισαγωγές να είναι μειωμένες κατά 9,3% στους 78,62 εκ. τόνους σε ετήσια βάση.  Όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν, η εικόνα θα ήταν εντελώς διαφορετική αν αντί για την Αυστραλία είχαν αυξηθεί οι εισαγωγές από τη Βραζιλία καθώς θα υπήρχε και αύξηση στα τονομίλια (η απόσταση Αυστραλία – Κίνας είναι περίπου 3 φορές μικρότερη από αυτή της Βραζιλίας – Κίνας) με αποτέλεσμα τη θετική επήρεια στα ημερήσια έσοδα των Capes, γεγονός όμως το οποίο δεν έγινε καθώς η Αυστραλία ακολουθεί μία επιθετική πολιτική, αυξάνοντας την παραγωγή Iron Ore με στόχο την αύξηση του μεριδίου αγοράς, στόχο τον οποίο έχει πετύχει μέχρι στιγμής καθώς έχει αυξήσει το μερίδιο της στο 63,5% από 58,8% το 2014.

Μένοντας στην Κίνα, οι εισαγωγές Coal το Φεβρουάριο, επίσης παρουσίασαν μείωση κατά 9,1% στους 15,26 εκ. τόνους συγκριτικά με τον Ιανουάριο και 33% σε ετήσια βάση. Εκτός από τη μείωση της ζήτησης, επιπρόσθετος ανασταλτικός παράγοντας είναι και το μέτρο του ελέγχου των εισαγωγών για την ποιότητα του εισαγόμενου Coal, το οποίο έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου και ακόμη δεν έχει γίνει σαφές το πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί. Το δεδομένο είναι πως έχει δοθεί η εντολή για έλεγχο όλων των φορτίων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, πριν παραδοθούν στους αγοραστές, διαδικασία η οποία θα χρειαστεί μεταξύ 7 – 15 ημέρες για να ολοκληρωθεί.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.