Θέματα ασφαλείας στη σιδηροδρομική μεταφορά πετρελαίου στις ΗΠΑ

Θέματα ασφαλείας στη σιδηροδρομική μεταφορά πετρελαίου στις ΗΠΑ

95
Θέματα ασφαλείας στη σιδηροδρομική μεταφορά πετρελαίου στις ΗΠΑ

Σε μείζον ζήτημα έχει μετατραπεί η σιδηροδρομική μεταφορά πετρελαίου στην Αμερική, λόγω των επαναλαμβανόμενων σοβαρών ατυχημάτων που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα.

Οι εκτροχιασμοί των τραίνων που μεταφέρουν φορτία πετρελαίου, αποτελούν απειλή για την ασφάλεια των πολιτών και των υποδομών ενώ επιβαρύνουν περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.

Σύμφωνα με ειδικούς, το πρόβλημα φέρεται να προκαλείται από την κακή συντήρηση του δικτύου των σιδηροδρόμων και ειδικά των σιδηροδρομικών γεφυρών, κάποιες από τις οποίες ξεπερνούν σε ηλικία τα 100 έτη. Η αδυναμία της κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο σχετικά με την καταγραφή και συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου οδηγεί στην κατ’ επανάληψη πρόκληση σοβαρών ατυχημάτων. Ενδεικτικά, μόνο στο διάστημα των τελευταίων 16 μηνών σημειώθηκαν εκρήξεις σε 5 τραίνα, τα οποία μετέφεραν πετρέλαιο.

Η ανάγκη για δράση εκ μέρους των αρχών, είναι πιο πιεστική παρά ποτέ, καθώς η αύξηση στην εξόρυξη πετρελαίου στις ΗΠΑ και τον Καναδά σε συνδυασμό με τα προβλήματα συμφόρησης που αντιμετωπίζουν αρκετά λιμάνια των Η.Π.Α., έχουν αυξήσει σημαντικά τα φορτία πετρελαίου που διακινούνται από τον σιδηρόδρομο. Ενδεικτικά το 2008 μεταφέρθηκαν συνολικά 9.500 βαγόνια-βυτία με πετρέλαιο, ενώ το 2014 ο αριθμός αυτός έφτασε τις 400.000.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.