Προς συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για την εκμετάλλευση του Αρκτικού Ωκεανού;

Προς συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για την εκμετάλλευση του Αρκτικού Ωκεανού;

87
Προς συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για την εκμετάλλευση του Αρκτικού Ωκεανού;

Δεν αναμένεται να υπάρξουν προστριβές ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία για την εκμετάλλευση του Αρκτικού Ωκεανού, δήλωσε ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο πρώην διοικητής της αμερικανικής Ακτοφυλακής, Robert Papp, η Ρωσία σκοπεύει να υποβάλει τον επόμενο χρόνο σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα επεκτείνει την υφαλοκρηπίδα της κατά 1.2 εκ. τ.χλμ.

Συνεχίζοντας, ο κ. Papp, τόνισε πως παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει τη Συνθήκη του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, σε αντίθεση με τη Ρωσία, de facto δεσμεύονται από τα προβλεπόμενα καθώς η Συνθήκη αποτελεί προϊόν αποκρυστάλλωσης κανόνων εθιμικού δικαίου.

Περαιτέρω, αναφέρθηκε στην ύπαρξη μιας παλαιότερης συμφωνίας του 1990 ανάμεσα στις ΗΠΑ και την τότε ΕΣΣΔ, με βάση την οποία χαρτογραφούνταν τα σύνορα στην Αρκτική ανάμεσα στις δύο χώρες. Η προαναφερθείσα συμφωνία δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ, καθώς λίγο μετά η ΕΣΣΔ κατέρρευσε. Παρόλα αυτά, τα συγκεκριμένα σύνορα θα αποτελέσουν μάλλον τη βάση για μια μελλοντική συμφωνία.

Τέλος, ερωτηθείς εάν η αμερικανική ναυτιλία ενδιαφέρεται για τη χρήση του περάσματος της Αρκτικής, ο κ. Papp επεσήμανε πως τη δεδομένη στιγμή δεν γνωρίζει ναυτιλιακές εταιρείες που θα είχαν ανάγκη να κάνουν χρήση του περάσματος άμεσα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.