Ο Πολύγλωσσος Οδυσσέας έπιασε λιμάνι στο Ίδρυμα Λασκαρίδη

Ο Πολύγλωσσος Οδυσσέας έπιασε λιμάνι στο Ίδρυμα Λασκαρίδη

80
Ο Πολύγλωσσος Οδυσσέας έπιασε λιμάνι στο Ίδρυμα Λασκαρίδη

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση για τον Πολύγλωσσο Οδυσσέα που οργάνωσε το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος στον Πειραιά σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ελλάδα.

Η τραγική μορφή του Οδυσσέα ξαναζωντάνεψε μέσα από την ομιλία του Δημήτρη Μαρωνίτη (ομότιμου καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) που διάβασε αποσπάσματα από την Οδύσσεια γεμάτα συναισθηματική φόρτιση και ενσυναίσθηση. Στη συνέχεια, ο Θεοδόσης Τάσιος (ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου) αναφέρθηκε στη χρήση της τεχνολογίας από τον «πολυμήχανο» και άλλα πρόσωπα του ποιήματος αλλά και στην αξιοποίηση των νόμων της φυσικής π.χ. για να γλιτώσει από τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Τέλος, η Φένια Παπαδόδημα τραγούδησε ένα απόσπασμα από την θεατρική παράσταση «Νέκυια», που περιγράφει την κάθοδο του Οδυσσέα στην Άδη.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Παναγιώτης Αλεβαντής, υπεύθυνος του γραφείου Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Carlos Martin Ruiz de Gordejuela, προϊστάμενος του τμήματος «Τύπος και ΜΜΕ» της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Για την έκθεση βιβλίων και τις σπάνιες εκδόσεις της Οδύσσειας της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος μίλησε ο βιβλιοθηκονόμος-αρχειονόμος Πέτρος Πυλαρινός, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η φιλόλογος Ιωάννα Ρωμηού.

Η εκδήλωση, που βιντεοσκοπήθηκε και θα διατίθεται διαδικτυακά μέσω του http://www.blod.gr πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης βιβλίων με τις μεταφράσεις της «Οδύσσειας» στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνδυασμό με 130 σπάνιες εκδόσεις του ίδιου έργου από την πλούσια Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος.

Η περιοδεύουσα έκθεση οργανώθηκε σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ελλάδα και ξεκίνησε το Μάιο του 2014 από τη Γαλλία (Παρίσι, Μπεζανσόν, Λυών) για να περάσει από την Κροατία (Ζάγκρεμπ), την Ιταλία (Ρώμη), τη Ρουμανία (Βουκουρέστι), τη Βουλγαρία (Σόφια), τη Σλοβενία (Λουμπιάνα), την Αυστρία (Βιέννη) και την Ουγγαρία (Βουδαπέστη).

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 20 Μαρτίου και θα είναι επισκέψιμη τις κάτωθι ημέρες και ώρες, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό :

Δευτέρα, Τρίτη & Πέμπτη 10:00 – 17:00

Τετάρτη & Παρασκευή 10:00 – 20:00

Στη συνέχεια η έκθεση θα ταξιδέψει τον Απρίλιο και το Μάιο στη Θεσσαλονίκη όπου θα φιλοξενηθεί στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.