Σε παραγγελίες νέων πλοίων επενδύει η Maersk

Σε παραγγελίες νέων πλοίων επενδύει η Maersk

242
Σε παραγγελίες νέων πλοίων επενδύει η Maersk

Η Maersk, η μεγαλύτερη εταιρεία στις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων αποφάσισε να επενδύσει σε ναυπηγήσεις νέων πλοίων, έπειτα από τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με τον Nils Smedegaard Andersen, ανώτερο στέλεχος της A.P. Moeller-Maersk A/S, η εταιρεία σκέφτεται να προχωρήσει σε αγορά πλοίων μικρότερης χωρητικότητας από αυτά που είχε αγοράσει στο παρελθόν. Αιτία αυτής της απόφασης φαίνεται να αποτελεί η πτώση στην τιμή του πετρελαίου. Όπως εξηγεί ο κ. Andersen: «Όσο μειώνεται η τιμή του πετρελαίου, τόσο μειώνονται και τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα πλοία μεγάλου μεγέθους. Σαν εταιρεία δεν βασίζουμε τα μακροπρόθεσμα σχέδιά μας στην τωρινή τιμή του πετρελαίου, παρόλα αυτά, εξετάζουμε ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει μια χαμηλή τιμή πετρελαίου στο μέγεθος των πλοίων μας».

Η απόφαση αυτή, σηματοδοτεί την αλλαγή στη στρατηγική της Maersk, η οποία το 2011, παρήγγειλε είκοσι πλοία-γίγαντες, κλάσης Triple-E, με χωρητικότητα 18.000 TEU’s έκαστο.

H αγορά των containerships υποφέρει σημαντικά από την υπερπροσφορά χωρητικότητας από το 2009 κι έπειτα, όταν η παγκόσμια οικονομική κρίση προκάλεσε την κατακόρυφη πτώση των ναύλων, λόγω μείωσης της παραγωγής και ζήτησης μεταφοράς εμπορευμάτων. Παρόλα αυτά, τη δεδομένη χρονική στιγμή, η αγορά παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης, γεγονός που οδήγησε την εταιρεία να προχωρήσει σε παραγγελίες νέων πλοίων στο πρώτο εξάμηνο του 2015. «Θα πρέπει να διαθέτουμε νέα πλοία μέχρι το 2017, εάν θέλουμε να συμβαδίζουμε με την ανάπτυξη της αγοράς. Ίσως παραγγείλουμε πλοία κλάσης Triple-E, αλλά το σημαντικό είναι να προγραμματίσουμε σωστά το χρονικό ορίζοντα των παραγγελιών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Andersen.

Η Maersk αναμένεται να επενδύσει σε νέα πλοία και σε μετασκευές παλαιών 3 δις δολάρια το χρόνο μέχρι το 2019. Παράλληλα, το επόμενο τετράμηνο, θα παραλάβει τα πέντε τελευταία πλοία Triple-E τα οποία είχε παραγγείλει το 2011 από την Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.