Η Ελλάδα ως πύλη εισόδου της Κίνας στην Ευρώπη. Ο Αλέξης Τσίπρας...

Η Ελλάδα ως πύλη εισόδου της Κίνας στην Ευρώπη. Ο Αλέξης Τσίπρας κλείνει το μάτι στο Πεκίνο

129
Η Ελλάδα ως πύλη εισόδου της Κίνας στην Ευρώπη. Ο Αλέξης Τσίπρας κλείνει το μάτι στο Πεκίνο

H επίσκεψη του 18ου Στόλου του κινεζικού πολεμικού ναυτικού, που μετέχει σε επιχειρήσεις κατά της πειρατείας, αποτέλεσε σημαντικό έναυσμα για σχολιασμούς και αναλύσεις αναφορικά με τη ναυτιλιακή και λιμενική πολιτική που θα χαράξει η κυβέρνηση Τσίπρα. Η χθεσινή παρουσία μάλιστα του πρωθυπουργού στο λιμάνι του Πειραιά και η μεγάλη δημοσιότητα που προσείλκυσαν οι δηλώσεις και των δύο πλευρών σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως ως προς την οικονομική διπλωματία που επιχειρεί να υιοθετήσει ο πρωθυπουργός με τον «δράκο» της Ανατολής. Το κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε τη φρεγάτα ήταν εντυπωσιακό. Τον πρωθυπουργό και τους υπόλοιπους υπουργούς υποδέχθηκε ο ναύαρχος Ζανγκ Τσουασνού. Οι δηλώσεις όλων των συμμετεχόντων υπήρξαν ιδιαίτερα θετικές και είχαν πολλαπλούς αποδέκτες. «Θέλουμε να ενδυναμώσουμε τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα και να αναζητήσουμε τρόπους συνεργασίας του κινεζικού κράτους με τον ελληνικό λαό», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ τόνισε ότι η ημέρα αυτή συμπίπτει με τους εορτασμούς για το κινεζικό νέο έτος και ευχήθηκε από καρδιάς στον κινεζικό λαό πρόοδο και ευημερία. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως η Ελλάδα θα αποτελεί πάντα στήριγμα για τον κινεζικό λαό, όταν αυτός το έχει ανάγκη, και ότι η συνεργασία μεταξύ των στη θάλασσα αποτελεί βάση για τις δύο χώρες. Τόνισε, επίσης, ότι ως χώρα αποδίδουμε ξεχωριστή σημασία στις υφιστάμενες κινεζικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στη χώρα μας, μεταξύ των οποίων και η ανάπτυξη της Cosco στον Πειραιά, προς το κοινό όφελος και συμφέρον των δύο λαών. Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφέρει τις σημαντικότατες και πολυάριθμες παραγγελίες Ελλήνων πλοιοκτητών σε κινεζικά ναυπηγεία, σημειώνοντας ότι αυτές οι παραγγελίες είναι η δική μας εθνική οικονομική ενίσχυση και υποστήριξη της κινεζικής βιομηχανίας. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Κινέζος πρέσβης επισήμανε πως το 50% των εισαγωγών αργού πετρελαίου της χώρας του γίνεται με δεξαμενόπλοια ελληνικών συμφερόντων.

Ως προς το λιμάνι του Πειραιά και τη «διείσδυση» κινεζικών εταιρειών, ο πρωθυπουργός τόνισε πως ως χώρα αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην ανάδειξη του Πειραιά σε κόμβο όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. «Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τη σύνδεση της Κίνας με την Ευρώπη, με την Ελλάδα να αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου της Κίνας στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό θα αναζητήσουμε νέους τρόπους συνεργασίας»,δήλωσε χαρακτηριστικά, χωρίς όμως να αναφερθεί σε λεπτομέρειες και σε ακριβείς στρατηγικές που θα ακολουθηθούν προς ξένες επενδύσεις στη χώρα μας. Εντύπωση πάντως προκάλεσε η διαρκής αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού στη λέξη «λαός»(και όχι στο κράτος), που παραπέμπει σε δημόσιους λόγους αριστερών ηγετών σε κράτη της Λατινικής Αμερικής.

Σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ, ο Κινέζος πρέσβης ήταν επίσης πολύ εγκάρδιος και έδειξε τη διάθεση της Κίνας για περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα. «Το λιμάνι του Πειραιά είναι το μαργαριτάρι της Μεσογείου, το καμάρι της Ελλάδας κι ένας τόπος όπου ο καθένας μπορεί να εκπληρώσει τα όνειρά του. Οι κινεζικές επιχειρήσεις πραγματοποίησαν στο Πειραιά το όνειρό τους για επενδύσεις στο εξωτερικό», επισήμανε, ενώ αναφέρθηκε στην επιδίωξη του Πεκίνου για ενίσχυση της κινεζικής παρουσίας τόσο στη Μεσόγειο όσο και στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης πραγματοποιήθηκαν τιμητικές βραβεύσεις και από τις δύο πλευρές: Ο ναύαρχος Ζανγκ Τσουασνού βράβευσε εκ μέρους του κινεζικού Π.Ν. τη φρεγάτα «Σαλαμίς», με την οποία ταξίδεψαν ασφαλώς από τη Λιβύη κατά το ξέσπασμα του πρόσφατου εμφυλίου πολέμου πολυάριθμοι Κινέζοι πολίτες. Αντίστοιχα η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών βράβευσε την κινεζική δύναμη που συμμετέχει στις διεθνείς επιχειρήσεις στον Κόλπο του Άντεν και υποστηρίζει μαζί με άλλες δυνάμεις την ασφαλή διέλευση του διεθνούς και ελληνικού ποντοπόρου στόλου.

Τις εκδηλώσεις για το κινεζικό νέο έτος αλλά και την παρουσία της κινεζική Δύναμης στο λιμάνι του Πειραιά τίμησαν πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης καθώς και πολυάριθμοι εκπρόσωποι θεσμικών φορέων εκπροσώπησης επιχειρηματικών συμφερόντων, όπως και Έλληνες επιχειρηματίες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.