Προσοχή στους λαθρεπιβάτες ! Η Νότια Αφρική πετά το μπαλάκι στους πλοιοκτήτες

Προσοχή στους λαθρεπιβάτες ! Η Νότια Αφρική πετά το μπαλάκι στους πλοιοκτήτες

170
Προσοχή στους λαθρεπιβάτες ! Η Νότια Αφρική πετά το μπαλάκι στους πλοιοκτήτες

Νέες επιπρόσθετες ευθύνες ως προς τον έλεγχο των πλοίων προ του απόπλου συνιστούν οι κρατικές αρχές της Νότιας Αφρικής για όσα πλοία ταξιδεύουν στην περιοχή. Η νέα νομοθεσία σχετικά με το κόστος επαναπατρισμού των λαθρεπιβατών, μετακυλεί πλέον την ευθύνη στις ναυτιλιακές εταιρείες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, αλλοδαποί οι οποίοι έχουν επιβιβαστεί παράνομα σε πλοίο, θα αντιμετωπίζονται πλέον ως λαθρεπιβάτες και όχι ως μη εξουσιοδοτημένοι επιβάτες, αλλάζοντας άρδην το ισχύον νομικό καθεστώς. Η προαναφερθείσα αλλαγή, θα έχει ως συνέπεια, τη μετακύλιση του κόστους επαναπατρισμού στον πλοιοκτήτη. Οι αλλαγές εφαρμόζονται ήδη στο λιμάνι του Ντερμπάν, όπου σύμφωνα με στοιχεία του North of England P&I Club, σε πρόσφατο περιστατικό, ανακαλύφθηκαν λαθρεπιβάτες σε πλοία και ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιες μεταναστευτικές αρχές.

Τα P&I Clubs, συνιστούν ιδιαίτερη μέριμνα από τα πληρώματα, αναφορικά με όλα τα άτομα που επιβιβάζονται στα πλοία, συμπεριλαμβανομένων πρακτόρων, επιθεωρητών, και τεχνικών, οι οποίοι θα πρέπει να διαθέτουν άδεια από την Transnet National Port Authority (TNPA). Σε περίπτωση όπου κατά τη διάρκεια ελέγχου από τις κρατικές αρχές σε πλοίο, ανακύψει οποιοδήποτε ζήτημα, θα πρέπει να ειδοποιούνται άμεσα οι αρμόδιες λιμενικές αρχές. Περαιτέρω, πριν την αναχώρηση του πλοίου, θα πρέπει να γίνεται ενδελεχής έλεγχος του πλοίου για λαθρεπιβάτες, προς αποφυγή μη αναμενόμενων και …περιττών εξόδων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.