Μ. Κύρκος: H FRONTEX δεν είναι η λύση αλλά πρέπει να ενισχυθεί...

Μ. Κύρκος: H FRONTEX δεν είναι η λύση αλλά πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά μέχρι η ΕΕ να διατυπώσει την ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική της.

44
Μ. Κύρκος: H FRONTEX δεν είναι η λύση αλλά πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά μέχρι η ΕΕ να διατυπώσει την ολοκληρωμένη μεταναστευτική  πολιτική της.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μίλτος Κύρκος, παρενέβη στην πρόσφατη συζήτηση στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο με θέμα: «Η μελλοντική πορεία για τη Frontex και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο».

Ειδικότερα, ο κ.Κύρκος ανέφερε τα εξής : «Είναι τραγική σύμπτωση που σήμερα, τη στιγμή που συζητούσαμε για την FRONTEX είχαμε και το φρικτό συμβάν στις ακτές της Λιβύης;  Δυστυχώς όχι. Οποιαδήποτε μέρα και να κάναμε τη συζήτηση άνθρωποι θα ήταν στη θάλασσα διακινδυνεύοντας ή και χάνοντας τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στις ακτές της Ευρώπης. Προερχόμενος από μια χώρα, που λόγω  της επιδείνωσης της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στον ευρύτερο γεωπολιτικό χώρο της Μεσογείου,  δέχεται καθημερινά μεγάλη πίεση στα εξωτερικά της σύνορα από μεταναστευτικές ροές,  είμαι σε θέση να εκτιμώ το ρόλο της FRONTEX και σας διαβεβαιώνω πως χωρίς την FRONTEX θα θρηνούσαμε πολύ περισσότερα θύματα.

Η κατάσταση στην μέση Ανατολή και την Αφρική μας θέτει δύο καθήκοντα: τη φύλαξη και προστασία των συνόρων της Ένωσης και τη διασφάλιση της ζωής των προσφύγων που εντοπίζονται στη θάλασσα. Με βάση αυτό και περιμένοντας να ολοκληρωθεί επιτέλους μια συνολική προσέγγιση της μεταναστευτικής πολιτικής  από την ΕΕ,  η Frontex θα πρέπει να ενισχυθεί με τους απαραίτητους  πόρους αλλά και τη νομοθετική ισχύ για να σώζει ζωές και να συνδράμει στα κράτη μέλη,  πάντα βέβαια  με σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Και μην ξεχνάτε: το καλοκαίρι έρχεται, η Μεσόγειος θα είναι ήρεμη και το κύμα των  προσφύγων πρωτοφανές.»

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.