Στη δημιουργία…βιομηχανίας ‘ανακύκλωσης’ πλοίων στρέφεται ο Καναδάς

Στη δημιουργία…βιομηχανίας ‘ανακύκλωσης’ πλοίων στρέφεται ο Καναδάς

75
Στη δημιουργία…βιομηχανίας ‘ανακύκλωσης’ πλοίων στρέφεται ο Καναδάς

Παρά τις γνωστές  περιβαλλοντικές της ευαισθησίες η κυβέρνηση της Οτάβα στον Καναδά συζητά με κοινωνικούς εταίρους της για τις προϋποθέσεις δημιουργίας εγχώριας ‘βιομηχανίας’ διάλυσης και ανακύκλωσης πλοίων. Το θέμα αυτό προκύπτει από την προκήρυξη διαγωνισμού που δημοσιοποίησε το υπουργείο Μεταφορών για την «αξιολόγηση των δυνατοτήτων του Καναδά αναφορικά με την ανακύκλωση πλοίων».

Σημαντικό ρόλο για αυτή την πολιτική πρωτοβουλία φαίνεται να διαδραματίζει το γεγονός ότι σε ακτές και σε λιμάνια της χώρας βρίσκονται εγκαταλειμμένα περισσότερα από είκοσι δύο πλοία, μεσαίας και μεγάλης χωρητικότητας. Τα πλοία αυτά, θα έπρεπε να έχουν ρυμουλκηθεί για διάλυση σε κάποιο από τα διαλυτήρια της Κίνας, της Ινδίας ή της Τουρκίας, αλλά το τεράστιο κόστος αυτής της διαδικασίας, οδηγεί στην… εγκατάλειψή τους στον Καναδά.

Παράλληλα, απογοητευτική παραμένει και η κατάσταση στον κλάδο των νέων ναυπηγήσεων. Η επιβολή ‘προστατευτικού’ ειδικού δασμού 25% σε  πλοία κατασκευής εκτός Καναδά που εγγράφονται μετέπειτα στο καναδικό νηολόγιο και προορίζονται για εσωτερικά δρομολόγια, δεν κατάφερε να αναζωογονήσει τον εγχώριο κλάδο των ναυπηγήσεων, με αποτέλεσμα το εν λόγω μέτρο να καταργηθεί.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.