Kαταδίκη σε στέλεχος της K-Line για τη δημιουργία καρτέλ

Kαταδίκη σε στέλεχος της K-Line για τη δημιουργία καρτέλ

77
Kαταδίκη σε στέλεχος της K-Line για τη δημιουργία καρτέλ

Σε ποινή 14 μηνών σε φυλακή των ΗΠΑ καταδικάστηκε από το δικαστήριο του Μέριλαντ στη Βαλτιμόρη, ο Takashi Yamaguchi, ανώτατο διοικητικό στέλεχος στο τμήμα μεταφορών αυτοκινήτων της εταιρείας θαλάσσιων μεταφορών K-Line.

Ειδικότερα, ο Yamaguchi, είχε προχωρήσει σε συμβιβασμό με τις αμερικανικές αρχές το Νοέμβριο του 2014, αποδεχόμενος τις κατηγορίες για κατανομή πελατών και διαδρομών, «στήσιμο» διαγωνισμών και δημιουργία καρτέλ αναφορικά με τις τιμές των διεθνών μεταφορών ro-ro cargos (αυτοκίνητα, φορτηγά κ.α.), μεταξύ άλλων, από και προς τις ΗΠΑ, για το διάστημα 2006-2010.

Η πρακτική αυτή είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών στα εισαγόμενα στις ΗΠΑ αυτοκίνητα και φορτηγά αλλά και σε κατασκευαστικούς και αγροτικούς εξοπλισμούς.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο, ο κατηγορούμενος ενήργησε κατά παράβαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας Sherman Act. Το δικαστήριο αποδέχτηκε το συμβιβασμό και αποφάσισε περαιτέρω την έκτιση ποινής 14 μηνών από τον κατηγορούμενο και την καταβολή ποινικού προστίμου 20.000 δολαρίων για συμμετοχή σε συνομωσία.

Στις 30 Ιανουαρίου, έτερος αξιωματούχος της εταιρείας, ο Hiroshige Tanioka καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών και σε καταβολή προστίμου 20.000 δολαρίων, έχοντας ήδη προχωρήσει σε συμβιβασμό με τις δικαστικές αρχές.

Οι αμερικανικές τελωνειακές αρχές σε συνεργασία με το FBI, έχουν ξεκινήσει ενδελεχή έρευνα αναφορικά με τη δημιουργία καρτέλ και άλλες μονοπωλιακές πρακτικές που οδηγούν σε στρέβλωση των κανόνων της ελεύθερης αγοράς. Όπως όλα δείχνουν, οι ΗΠΑ έχουν ήδη αρχίσει να  δρέπουν τους καρπούς των προσπαθειών τους, υποχρεώνοντας τρεις εταιρείες μεταφορών-ανάμεσα στις οποίες και η προαναφερθείσα K-Line- να καταβάλλουν ποινικά πρόστιμα ύψους 136 εκ. δολαρίων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.