Επίθεση ανταρτών σε πετρελαιοπηγή στη Λιβύη

Επίθεση ανταρτών σε πετρελαιοπηγή στη Λιβύη

35
Επίθεση ανταρτών σε πετρελαιοπηγή στη Λιβύη

Οπλισμένοι αντάρτες επιτέθηκαν με πρωτοφανή αγριότητα στην πετρελαιοπηγή Al-Mabrook στη Λιβύη. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν Διεθνή Ειδησεογραφικά Πρακτορεία, οκτώ Λίβυοι πολίτες, δύο Φιλιππινέζοι και δύο υπήκοοι της Γκάνα, οι οποίοι εργάζονταν στο εργοστάσιο παραγωγής πετρελαίου, πυροβολήθηκαν και αποκεφαλίστηκαν από τους ενόπλους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών των Φιλιππίνων, επτά έως εννέα άτομα έχουν απαχθεί, μεταξύ των οποίων τρεις Φιλιππινέζοι.

Η επίθεση φέρεται να πραγματοποιήθηκε από ένοπλη λιβυκή ομάδα που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), επιδιώκοντας να εκδικηθούν τους «Γάλλους σταυροφόρους» του πετρελαϊκού κολοσσού της TOTAL, η οποία όμως είχε ήδη φροντίσει για την απομάκρυνση του προσωπικού της από την περιοχή.

Το εργοστάσιο της Al-Mabrook παρήγαγε 40.000 βαρέλια πετρέλαιο ανά ημέρα, όταν αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία του το Δεκέμβριο του 2014 λόγω των σφοδρών συγκρούσεων που έκλεισαν το λιμάνι του Es Sider. Παράλληλα, η παρούσα περιορισμένη δυνατότητα εξαγωγών στους τερματικούς σταθμούς των λιμένων, εξακολουθεί να προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία του εργοστασίου.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι έχουν προηγηθεί οι βομβαρδισμοί δύο εμπορικών πλοίων που μετέφεραν πετρέλαιο στο λιβυκό λιμάνι της Μισράτα, στις αρχές του Ιανουαρίου του 2015.

Συμπερασματικά, όλες οι εμπορικές δραστηριότητες στη Λιβύη αναφορικά με την ενέργεια και τη ναυτιλία, ενέχουν τεράστιους κινδύνους και οι λιβυκές αρχές δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια όσων δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.