Νέες οδηγίες του ΙΜΟ σχετικά με τους παράτυπους μετανάστες της Μεσογείου

Νέες οδηγίες του ΙΜΟ σχετικά με τους παράτυπους μετανάστες της Μεσογείου

74
Νέες οδηγίες του ΙΜΟ σχετικά με τους παράτυπους μετανάστες της Μεσογείου

Νέες οδηγίες εξέδωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας (ΙΜΟ) σχετικά με την αντιμετώπιση του ζητήματος των παράτυπων-λαθραίων μεταναστών στη Μεσόγειο θάλασσα.

Όπως είναι γνωστό, το ζήτημα της διακίνησης μεταναστών στη Μεσόγειο θάλασσα παρουσίασε πρόσφατα διαφοροποιήσεις, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στη ναυτιλιακή κοινότητα.

Ειδικότερα, η πρακτική που ακολουθούν οι διακινητές μεταναστών πλέον, είναι να εγκαταλείπουν τα πλοία με τους μετανάστες στα ανοιχτά των θαλασσών, με αποτέλεσμα αυτά να πλέουν ακυβέρνητα στη θάλασσα, δημιουργώντας τεράστιους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή και τη ναυσιπλοΐα.

Όσοι δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, θα πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή αναφορικά με τις εξελίξεις του ζητήματος της θαλάσσιας μετανάστευσης, αφενός για λόγους ασφαλείας, αφετέρου για λόγους προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, καθώς σε οποιοδήποτε εμπορικό πλοίο μπορεί να ζητηθεί από τις τοπικές αρχές να συνδράμει σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης (SAR).

Γι αυτό το λόγο, ο ΙΜΟ εξέδωσε τις παρακάτω οδηγίες :

  1. MSC.167(78) – Guidelines on treatment of persons rescued at sea
  2. Rescue at sea (UNHCR, IMO, ICS)

Παράλληλα, οι πλοιοκτήτες θα πρέπει να φροντίζουν για τη διαρκή ενημέρωσή τους από τους αρμόδιους οργανισμούς και φορείς.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.