Δικαστική καταδίκη 16 ετών σε Σομαλούς πειρατές

Δικαστική καταδίκη 16 ετών σε Σομαλούς πειρατές

75
Δικαστική καταδίκη 16 ετών σε Σομαλούς πειρατές

Το Εθνικό Δικαστήριο της Ισπανίας, καταδίκασε έξι Σομαλούς πειρατές σε ποινή φυλάκισης δεκαέξι ετών για επίθεση σε ισπανικό αλιευτικό σκάφος τριακόσια ναυτικά μίλια ανοιχτά της Σομαλίας το 2012.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι πειρατές επιτέθηκαν στις 12 Οκτωβρίου 2012 εναντίον του αλιευτικού σκάφους “Izurdia” χωρίς επιτυχία, καθώς οι οπλισμένοι φρουροί του πλοίου κατάφεραν να τους απωθήσουν. Παράλληλα, πλοίο του ολλανδικού πολεμικού ναυτικού που συμμετείχε στην ευρωπαϊκή επιχείρηση κατά της πειρατείας «Αταλάντα», συνέλαβε τους εγκληματίες και τους παρέδωσε στις ισπανικές αρχές.

Οι έξι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης ενώ δύο κατηγορήθηκαν για πειρατεία, αφού το δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό τους ότι ψάρευαν τη στιγμή που συνελλήφθησαν. Σύμφωνα με τους δικαστές, οι έξι κατηγορούμενοι αποτελούσαν μέλη εγκληματικής οργάνωσης με βάση την πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, Χαράρα, και αποσκοπούσαν στον πλουτισμό από επιθέσεις και απαγωγές εναντίον πλοίων στο Κέρας της Αφρικής.

Η Ισπανία έχει καταδικάσει και στο παρελθόν Σομαλούς πειρατές για επίθεση σε ισπανικά πλοία, ενώ το 2011, ισπανικό δικαστήριο αποφάσισε την καταδίκη δύο Σομαλών πειρατών σε φυλάκιση 439 ετών για επίθεση εναντίον πλοίου και απαγωγή πληρώματος.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.