H E.E. αναζητεί εναλλακτικές επιλογές μετά την αποτυχία του South Stream

H E.E. αναζητεί εναλλακτικές επιλογές μετά την αποτυχία του South Stream

23
H E.E. αναζητεί εναλλακτικές επιλογές μετά την αποτυχία του South Stream

Διπλωμάτες των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στις 3 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ενέργειας Ε.Ε. – ΗΠΑ, στις Βρυξέλλες, δύο μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ότι εγκαταλείπεται το σχέδιο κατασκευής του αγωγού South Stream για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Μαύρη Θάλασσα στη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία και την Αυστρία.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Ε.Ε. η ακύρωση του αγωγού δεν θα καταστήσει την Ε.Ε. περισσότερο ευάλωτη στην τροφοδοσία φυσικού αερίου λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης Ουκρανίας – Ρωσίας. Το Συμβούλιο επέδειξε κοινή στάση ενάντια στη στρατηγική της Ρωσίας να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως εργαλείο πολιτικής. Σύμφωνα με συμμετέχοντες στο Συμβούλιο Ενέργειας η ολοκλήρωση του South Stream θα ενίσχυε την εξάρτηση της Ε.Ε. από τη Ρωσία για την παροχή φυσικού αερίου σε μια περίοδο που το ζητούμενο είναι η διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας.

Προς το παρόν, εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ε.Ε. Ο πλωτός τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) Freedom στη Λιθουανία, μία νέα συμφωνία διασύνδεσης ανάμεσα στη Φινλανδία και την Εσθονία και η κατασκευή τερματικών σταθμών στο Ταλίν και το Ελσίνκι αποτελούν σχεδιασμούς που θα μπορούσαν να αποτελέσουν «πιλότο» και για ανάλογους σχεδιασμούς στη νότια Ευρώπη. Καθώς το LNG δεν μεταφέρεται με αγωγούς, μπορεί να αποτελέσει μια καλή εναλλακτική για την προμήθεια φυσικού αερίου και για τη διαφοροποίηση των προμηθευτών, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από τη Ρωσία.

Η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί πλέον στρατηγικής σημασίας ζήτημα για την Ε.Ε., ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης, η οποία κατέδειξε την εξάρτηση της Ε.Ε. από τη Ρωσία σε μεγάλο ποσοστό σε ό,τι αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.