Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD) χρηματοδοτεί αγωγό φυσικού αερίου στην...

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD) χρηματοδοτεί αγωγό φυσικού αερίου στην Ουκρανία

26
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD) χρηματοδοτεί αγωγό φυσικού αερίου στην Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης χρηματοδοτεί με 150 εκατ. ευρώ το έργο της αναβάθμισης του αγωγού Urengoy-Pomary-Uzhgorod, σε μία ακόμη προσπάθεια στήριξης της οικονομίας της Ουκρανίας. Η συμφωνία περιλαμβάνει την επισκευή και αναβάθμιση ενός κρίσιμου τμήματος του αγωγού μήκους 120 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ουκρανίας, τα έργα θα βοηθήσουν στο να καταστεί ο αγωγός ασφαλέστερος και αποδοτικότερος ενώ οι απώλειες αναμένεται να μειωθούν κατά 20%. Να σημειωθεί πως η Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη αποθήκη φυσικού αερίου στην Ευρώπη και κόμβος στα συστήματα διανομής.

Ο αγωγός μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία προς τις ευρωπαϊκές αγορές ενώ επιτρέπει και την αντίστροφη τροφοδότηση, δηλαδή από την Ευρώπη προς την Ουκρανία. Ως μέρος της συμφωνίας χρηματοδότησης η ουκρανική κυβέρνηση ανέλαβε δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις στην αγορά του φυσικού αερίου οι οποίες θα βοηθήσουν στο άνοιγμα της αγοράς και στην εφαρμογή καλών πρακτικών.

Το συνολικό κόστος της αναβάθμισης του αγωγού ανέρχεται στα $600 εκατ. και πέραν των 150 εκατ. ευρώ της EBRD θα συνεισφέρει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) με 150 εκατ. ευρώ και η NAK Naftogaz με περίπου 166 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.